maandag 24 november 2008

Tijd voor 'cuisine' en cultuur

Het voorbije weekend hebben we van de kinderactiviteiten 'geprofiteerd' om een beetje 'quality time' voor onszelf in te lassen. Vrijdagavond was er een 'kid's night out' in het tenniscenter, dus besloten wij om van die tijd gebruik te maken om 'Cafe Zinc' nog eens uit te proberen, het nieuwe restaurant, annex bakker, in Midland. Ik at er lamsboutjes, we dronken een lekker wijntje en ik had een overheerlijke chocomousse als dessert, Europese kwaliteit, perfect! Dit hadden we echt nodig in Midland...!

Zaterdagmiddag hadden Ann en Serge ons uitgenodigd om samen het huis en de studio van Alden B. Dow te bezoeken. Alden B. Dow is de zoon van Herbert Dow, de stichter van Dow Chemical. Alden B. Dow besloot niet in de sporen van zijn vader te treden, maar voor architect te studeren. Het is de jaren '30 in de States, de periode van de grote depressie, maar niet in Midland. Dankzij het groeiende Dow Chemical was hier welstand. Alden B. Dow was geïnspireerd door het Europese modernisme enerzijds en de organische architectuur van Frank Lloyd Wright anderzijds, bij wie hij trouwens als jonge architect een tijd stage liep. Andere invloeden waren de natuur, Japanse kunst, het kleurenwiel, en zijn eigen speelsheid. In Midland alleen realiseerde Dow 111 projecten onder de vorm van huizen, kerken en openbare gebouwen. Dow was een vernieuwer, hij had geen schrik met de allernieuwste materialen te werken. Zijn huis is opgetrokken in door hem ontwikkelde cementblokken, die op verschillende manieren gecombineerd en gestapeld worden. Natuurlijke lichtinval wordt optimaal benut, langs zorgvuldig gekozen ramen is er maximale lichtinval heel de dag door. Alden B. Dow had het geluk zijn huis te kunnen bouwen in het natuurpark dat zijn ouders' huis omringde. Hij legde er een grote vijver aan, die langs het huis ligt. Een van de ruimten ligt een halve meter onder het waterniveau, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over het water.

De kleurencombinaties, de speelse 'twist' die je overal terugvindt, de symbiose tussen natuur en architectuur, de creativiteit die je hier terugvindt, echt de moeite. Het meest indrukwekkende is misschien nog wel zijn filosofie, terug te vinden in een aantal van zijn uitspraken:

'Honesty, Humility, Enthusiasm' (niet 'in your face', de functie van een gebouw/ruimte primeert op de vorm)
'Nature relieves architecture. Architecture relieves nature.'
'Where there is an art, there is a science. Where there is a science, there is an art. Art is feeling... science is fact. Feelings must be combined with facts before anything new, of value, can be created.'

Geen opmerkingen: