dinsdag 9 december 2008

Kerstfeestje in onze straat

Vorige zaterdag hebben we met heel onze straat (7 gezinnen) een kerstfeest gehouden. Dat is een traditie die dateert van voor onze aankomst hier. In de beginjaren van deze traditie was het zo opgevat dat er van het ene huis naar het andere werd gegaan, voornamelijk om eenieders kerstdecoratie te bewonderen en om een hapje te eten. Dat was de tijd toen de Amerikanen de organisatoren waren, en kerstdecoratie hoort hier overdadig, opvallend, met veel lichtjes en tirlantijntjes te zijn. Eenmaal de kerstversiering gerealiseerd, is het dan ook de bedoeling dat iedereen dat ook gezien heeft en dat de buren van elkaars geslaagde kerstdecoratie kunnen genieten! Ondertussen zijn hier in de straat meer 'expats' dan Amerikanen, in de meeste gezinnen zijn jonge kinderen, dus hebben we sinds vorig jaar het aantal huizen beperkt tot 2, in het eerste huis wordt het aperitief en hoofdschotel genuttigd, in het tweede huis het dessert en de koffie. Bovendien vieren de kinderen apart, de oudste kinderen uit de buurt (15/16 jaar) zijn babysit, er wordt pizza besteld en de kinderen spelen samen in de ingerichte kelder van 1 van de huizen. Vorig jaar ging deze kinderparty bij ons door, dit jaar bij de overburen.
Ik herinner me ons eerste kerstfeest hier vorig jaar, waar we voor het dessert bij onze buren, allebei van Michigan, waren. Onze mond viel open toen we de kerstdecoratie zagen, we wisten niet waar eerst te kijken. Wat onmiddellijk opviel, was de kerstboom, een reuzeversie van 5-6 m, net gepast binnen de hall met 'cathedral ceiling'. De ballen die erin hingen, waren navenant groot, ze had voor die ballen gespaard van als ze een klein meisje was... Nog iets waaraan ze al lang had verzameld, waren de verlichte huisjes, die hier zo in de mode zijn, en waarmee je dan een winters stadje kan maken, van zodra je er genoeg hebt. Ik herinner me dat zij tussen 20 en 30 van die huisjes had staan.
Dit jaar waren we te gast bij 2 Zuidamerikaanse families, eerst bij Argentijnen en voor het dessert bij Brazilianen. Beide gezinnen waren geholpen door andere buren voor het verzorgen van de maaltijd, wij hadden chocomousse van Belgische chocolade en tiramisu gemaakt. Vermits er redelijk wat sneeuw lag, vertrok iedereen met stevige laarzen naar het eerste huis, binnen laarzen uit, en het feest kon beginnen. Het eten was bijzonder lekker, de kerstversiering in tegenstelling tot deze in Amerikanse huizen zeer bescheiden maar smaakvol. Na anderhalf uur weer de laarzen aan en door de sneeuw naar het 2de huis, bij Brazilianen nu. Ook hier kerstsfeer, maar niets overdadigs. Ik vermoed dat de Amerikanen het een beetje pover vonden, maar naast het feit dat de niet-Amerikanen blijkbaar in deze iets verschillen van de Amerikanen, trekken deze 2 families voor de kerstperiode naar hun thuisland, waar het nu trouwens zomer is (Florenzia (Arg.) blijft zelfs 1,5 mnd weg), dus waarom zou je dan veel tamtam maken rond je kerstversiering hier...
Het was een bijzonder gezellige avond, het is enorm boeiend om met al die verschillende nationaliteiten in contact te zijn, en het zijn gewoon allemaal heel lieve mensen. Rond 22 uur zijn we de kinderen gaan oppikken en zat het feest er alweer op.

Geen opmerkingen: