vrijdag 5 december 2008

Thanksgiving in Toronto

Woensdagochtend 26 november, het begin van een superlang Thanksgivingweekend. We trokken naar Toronto, waar we, dank zij een last-minute-aanbieding, gereserveerd hadden in het 4-sterren Westin Harbor Castle, voor de prijs van een 2-sterrenhotel...
Westin Harbor Castle is een hotel met een prominente ligging aan Lake Toronto, we hadden connecterende kamers met supercomfortabele bedden, luxueuse badkamers en zicht op het meer.
Toronto is een mooie stad met veel verschillende gezichten. Er is een modern centrum met high-rise constructies zoals in elke grootstad (Toronto heeft 2.5M inwoners zonder de voorsteden zoals Missisauga mee te rekenen), een stuk met oude industriële gebouwen die in lofts zijn omgetoverd, een theaterdistrict, een ChinaTown, en woonzones die erg gelijken op middelgrote steden in Engeland. We bezochten enkele leuke en kwalitatief hoogstaande musea met als hoogtepunt voor de kinderen het "science center" waar ze veel zelf konden ontdekken. In het ROM (Royal Ontario Museum), een van de grootste muzea van Noord-Amerika, bezochten we een aantal permanente tentoonstelingen (In de China-gallerie bevinden zich onder andere 3 van 's werelds best bewaarde muurschilderingen uit tempels uit de Yuan Dynastie (AD 1271 - 1368)) en een aantal tijdelijke tentoonstellingen (ooit gehoord van de Tripiliaanse cultuur?: we schrijven Ukraine 5400-2700 AD!).

Naast muzea stond ook 'Casa Loma' op het programma, het kasteel van een gefortuneerde bankier, gebouwd in de jaren 1910. Om zijn 'middeleeuwse' kasteel te realiseren waren 300 vaklui nodig die 3 jaar gebouwd hebben, voor een totaal bedrag van $3.500.000, een aardig bedrag voor die tijd... De details in houtuitsnijdingen, marmerwerk,... zijn dan ook bijzonder mooi.
Spijtig voor hem, is de rijke bankier failliet gegaan en is sinds 1937 het kasteel in handen van de stad Toronto. Voor de kinderen was er een musical (Doornroosje) in het kasteel, dus dat was een mooi extraatje voor hen.

Toronto is een levendige stad met een bruisend nachtleven. Een buurvrouw had ons aangeraden een musical à la Broadway mee te pikken in Toronto. Zo kwam het dat we een avond een babysit inschakelden en naar de 'Jersey boys' gingen in het 'Toronto Centre for the Arts'. Jersey boys vertelt het verhaal van Frankie Valli & The Four Seasons, we schrijven de jaren '60, toen onze ouders jong waren. Nu, deze muziek is zo bekend en meeslepend en de acteer- en zangprestaties waren topklasse, we konden amper stilzitten bij het horen van 'Oh, what a night', en wie kent er niet 'Can't take my eyes off you', of 'Bye bye baby', of nog 'I'm in the mood for love' . Het was een bijzondere avond, blij dat we dat hebben kunnen meemaken.

Last but not least heeft Toronto een enorme keuze aan goeie restaurants met een internationale keuken, dus ook op dat vlak geen klachten. Enfin, vakantie geslaagd!

Geen opmerkingen: