zaterdag 3 oktober 2009

Vintage tuinset

Vorig weekend, onder een stralend blauwe lucht, vond het Midland Antique & Collectible festival plaats. Plaats van het gebeuren waren de Midland fairgrounds, een immens grote open ruimte (80 acres), met ook een paar grote hallen. Gewoon uit nieuwsgierigheid, en omdat het mooi weer was, gingen Eric en ik er eens een kijkje nemen. De kinderen bleven liever bij de buren spelen, dus trokken we er onder ons tweetjes heen, pure luxe!
Op het festival heel veel oldtimers, daarnaast ook veel kleine spulletjes zoals we in Europa op een 'brocante' zien, gaande van allerlei coca-cola-hebbedingetjes (oude flesjes, reclameborden, affiches,...) over glazen en serviezen, tot muntverzamelingen. Hier en daar ook wat kleine meubeltjes. Wijzelf waren niet speciaal naar iets op zoek. Toch kochten we ijzeren tuinmeubeltjes, daarvoor hadden we nog een perfect plaatsje achteraan in de tuin, en we hebben er ook al een bestemming voor wanneer we terugkeren naar Europa. Het gaat om 3 ijzeren tuinstoeltjes en een tuintafel, hoe oud ze zijn weten we niet, ze doen alleszins heel 'mid-century' (jaren '50) aan, maar ze kunnen ook nog tot begin van de jaren '70 dateren.
De originele witte lak komt hier en daar door de later aangebrachte rode verf heen piepen. Voorlopig, met de op til zijnde herfst, ben ik perfect tevreden met de levendige rode kleur. We hielden onmiddellijk van de elegante lijnen, de details van de versieringen, de verzorgde afwerking en stabiliteit en bovendien zitten de stoeltjes goed. De vraagprijs was 85$, we boden 65$ en ons bod werd geaccepteerd! Voor de prijs hoefden we het dus zeker niet te laten. Een uurtje later installeerden we het geheel achteraan in de tuin, we haalden een dienblad met koffie en een stukje chocola en genoten van ons nieuw relaxhoekje. Meer moet dat niet zijn als afsluiter van een zonnige zondagmiddag, niet?
De afgelopen week deed ik wat opzoekingswerk in de hoop wat meer te weten te komen over de oorsprong van onze aankoop. De 'mid-century' jaren '50 zijn de jaren van het modernisme, de tijd van Alden B. Dow en Frank Lloyd Wright. Het is ook een periode van grote bloei van ijzeren tuinmeubilair. Bekende designers/producenten van ijzeren tuinmeubels uit die tijd zijn onder andere Woodard, Salterini (ingeweken vanuit Italiƫ) en Molla (immigrant vanuit Engeland). Woodard was ingeweken vanuit Engeland op het eind van de 19de eeuw en begon een bedrijf van ijzeren tuinmeubilair in Owosso, Michigan, wat op amper 55mile hiervandaan ligt.
In 1882 Lyman Woodard started making caskets and furniture in Owosso, MI. In 1885 he built a two-story addition to the planning mill so that he could greatly expand the line of furniture he had been building. Lyman died in 1904 and his sons Fred, Frank, and Lee carried on. It was Lyman's son Lee who started making handcrafted metal furniture in the 1930's, but it was Lee's three sons Joe, Russell, and Lyman who were responsible for making their lines nationally and then internationally known.
Once again the Woodard name is famous for the lively patterns (Chantilly Rose, the Orleans Collection, etc.) of their wrought iron of superior quality for both outdoor and indoor use. Each item of their line is made with the same old-fashioned skill and workmanship that made the Woodard name well known so many years ago.
Today they are doing some interesting innovations using aluminum and plastic.

Een bekend model van Woodard is de 'sculptura', hiernaast afgebeeld.
Ons tuinset lijkt eerder afgeleid te zijn van een ander model dat in de jaren 1920 door Woodard werd ontworpen, namelijk het 'pinecrest'-model.
Hoe dan ook, Woodard of niet, wij houden van de mooie lijnen, de elegantie, het vakmanschap en het comfort van ons vintage tuinset.
Misschien zien ze ons in het komende jaar wel meer op zo een 'antique festival', op zoek naar een vierde stoel om ons tuinset te vervolledigen...

Geen opmerkingen: