donderdag 10 april 2008

Martinique - who wants to know more?


Ik denk dat het weer niet echt een frequent gespreksonderwerp is in Martinique, het is gewoon altijd goed (behalve tijdens het regenseizoen, tussen september en december). We hadden heel de tijd tussen 27 en 30 °C. Af en toe wel eens een malse regenbui, maar niet de moeite om een regenjas of paraplu boven te halen, want zo een regenbui duurt over het algemeen maar enkele minuten en achteraf ben je zo opgedroogd. Ben je op dat moment op het strand, duik je gewoon het water in, en je komt er even later onder een zonnetje weer uit...
Veel keuze aan lekker eten, 'European food'(!), en dat op zich maakt het de moeite waard om naar een EUR-land te komen, wat een beetje waanzinnig lijkt nu de dollar zo laag staat, ik weet het. Maar een vakantie is toch pas echt geslaagd als je ook kan genieten van een lekkere keuken. Veel vis natuurlijk, die supervers is. Een keer zijn we naar een typisch Creools restaurant gegaan, waar we fantastisch lekker gegeten hebben. Voor het eten was er natuurlijk ook een lekkere punch, met rhum (zie foto links). Fantastisch was ook om 's morgens naar de bakker te kunnen gaan om verse croissants, chocoladekoeken en brood te gaan kopen. Voor Europeanen lijkt dit de normaalste zaak, maar in de States vind je zo goed als geen warme bakkers, toch niet in het Midland, waar wij leven. Het is wel anders als je in een multiculturele grootstad woont.
Vermits wij toch wel iets willen gezien hebben op een vakantie en niet gemaakt zijn om dag in dag uit op het strand te vertoeven, maakten we enkele uitstappen. Zo bezochten we 'l'habitation Clément', geklasseerd als historisch monument. Het omvat een athentiek koloniaal huis met bijhorende paardestallen en keuken (in een apart gebouw om het hoofdgebouw te sparen bij een eventuele brand in de keuken), een oude distillerie (rhum; uit gebruik genomen in 1988 en gerestaureerd in 2005) en een prachtige tuin. Het is in dit domein dat tegen het eind van de erste golfoorlog een topontmoeting plaats had tussen pa Bush en Mittérand. Ook heel veel andere Franse en andere politici en industriëlen bezochten maar graag dit tropisch paradijs en lieten zich fotograferen in l'habitation Clément.
Verder bezochten we een typisch Creoolse tuin, een kleinschalig initiatief van een lokale vertaler-tolk.Zij liet ons haar tuin zien en liet ons een zelf gemaakt aperitief (met kokos) proeven en huisbereide beignets. Zij had in haar tuin enorm veel kruiden (waaronder peper (de zwarte peperbolletjes), kaneel (zie foto rechts, het kaneel bevindt zich onder de schors van de boom en kan er gewoon afgeschraapt worden), veel medicinale planten die zij haar ouders en grootouders heeft weten gebruiken, mierikswortel, orchideeën, kokosbomen, palmbomen, katoenplanten, en zoveel meer....
Een andere uitstap waarvan de kinderen enorm hebben genoten, was het gaan bekijken van de koralen en vissen door de glazen bodem van een boot, 'Aquabulle' genoemd.

Geen opmerkingen: