dinsdag 24 maart 2009

VOICES OF LIGHT, the Passion of Joan of Arc

In 1928 maakte de Deense cineast Carl Dreyer een zwart-witfilm over het proces tegen en de terechtstelling van Jeanne D'Arc, met de naam 'La passion de Jeanne D'Arc'. Deze stomme film is een echt meesterwerk, met gebruik van close-ups, 'eenvoudige', stylistische beeldvorming, maar tegelijk een overwelmende evocatie van diepmenselijke gevoelens. Deze cineast was zijn tijd ver vooruit en inspireerde onder andere Hitchcock. De film pakt de kijker vast van in het begin en sleurt hem mee in een emotionele roetsjbaan. De film is jaren lang gecensureerd omwille van de zeer betwistbare rol van de kerk en de magistratuur in het proces tegen Jeanne D'Arc. Lang circuleerden enkel compleet verknipte versies en iedereen dacht dat de originele versie verloren was. In 1981 werd echter een ongeschonden versie teruggevonden in een inrichting voor mentaal mindervaliden in Noorwegen. Enkele jaren later, in 1988, beroerde het bekijken van de film de Amerikaanse componist Richard Einhorn zodanig dat hij instemde om een muziekstuk te ontwerpen dat de film zou begeleiden. In 1994 was zijn opera/oratorio voor solisten, koor en orkest klaar en werd het voor het eerst opgevoerd, samen met de film, in Massachusetts, en het werd een overdonderend succes! Buiten de US is 'Voices' opgevoerd in Canada, Ijsland, Frankrijk, Duitsland, Australiƫ en Zuid-Afrika.
Het was uniek om deze combinatie van film en oratorio, 'Voices of Light, the passion of Joan of Arc', in Midland te kunnen bijwonen. De solisten (Grace Marra, soprano; Jennifer Breneman, alto, Glenn Perry, tenor, David King, baritone) werden begeleid door het 'Music Society Orchestra & Music Society Chorale', met Jim Hohmeyer als dirigent. De originele tekst die verschijnt bij de stomme film is in het Frans, die werd voor onze Amerikaanse vrienden natuurlijk ondertiteld in het Engels. De teksten van het oratorio waren in het Latijn en oud-Frans, dus kregen we een klein bundeltje met de vertalingen van de teksten in het Engels.
De voorstelling was adembenemend mooi en op bepaalde momenten was de emotionele spanning zo groot dat iedereen de adem inhield of een krop in de keel kreeg. Topklasse!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In mijn jeugdjaren (1955-1960),heb ik "Ordet" gezien.Dat ik het mij nog hezrinner bewijst de indruk die deze film op mij gemaakt heeft.Sedert ik een DVD-speler heb (2007),zoek ik in FNAC naar de DVD.Niet te vinden!Ik geefhet echter niet op.
Is Evelien genezen?
Lucien Fiermans.

Isabel Lootens zei

Het gaat al een heel stuk beter met haar: ze kan naar school, de uitslag vermindert maar is nog niet helemaal verdwenen. Eind deze week gaan we nog eens op controle bij de kinderdokter.