vrijdag 18 september 2009

Ambities voor het nieuwe schooljaar

Met 2 dochters in middle school (6th en 7th) begint het schoolgebeuren al een beetje serieuzer te worden. Nathalie gaat ook al naar de 'grote school', 1 jaartje vroeger dan in België, '6th grade' komt immers overeen met het 6de leerjaar, maar 6th tot 8th grade is hier 'middle school', dus weg van de 'elementary school'. Bovendien zit Nathalie al een jaar voorop. Het is dus toch een beetje met een klein hartje dat ik haar 2 weken geleden zag vertrekken naar haar nieuwe school. Zolang het nog mooi weer is, rijden beide zussen samen met de fiets naar school, een van de veranderingen tegenover vorig jaar, toen Evelien niet graag alleen naar school fietste, en ze altijd met de auto werd gebracht. Nu zijn ze met zijn tweeën, we hopen dat ze nog tot half of eind oktober kunnen met de fiets gaan, daarna valt stilaan de eerste sneeuw...
Een ander goed voornemen voor dit schooljaar, heeft betrekking op hun lunch. Vorig jaar aten beide meisjes op school, maar het aanbod is niet echt gezond en gevarieerd. Ik kookte dan nog eens bijna elke avond, wat de avonden vrij hectisch maakte. Dit jaar wil ik hen minstens 3 keer per week zelf eten meegeven. Warme maaltijden zoals spaghetti of een rijstschotel zijn handig, er zijn microgolfovens waarin ze eten kunnen opwarmen. Ook koude schoteltjes staan op het menu, bijvoorbeeld met mozzarella en tomaat (een van de lievelingsgerechten van de meisjes), of met tonijn en perziken. 's Avonds eten we dan meestal boterhammen, vooral op avonden die vol zitten met sport- of muziekactiviteiten zorg ik ervoor dat we 's avonds boterhammetjes kunnen eten. De meisjes houden van hun huisbereide lunch, ik ben er zeker van dat het gezonder is voor hen, en het helpt ons leven beter georganiseerd te houden. Alleen maar voordelen dus tot nu toe.
'Last but not least' nog een derde ambitie voor dit schooljaar. Evelien zou in het Belgisch systeem dit jaar naar het eerste middelbaar gaan. Vermits we hier voor 3 jaar zijn, normaal nog 1 jaar, moeten we er rekening mee houden dat ze zich volgend schooljaar mogelijk weer in het Belgisch schoolsysteem moet kunnen integreren. Daarom hebben we een schema opgesteld voor extra vakken (Latijn, Nederlands, Frans) uit het Belgisch curriculum, telkens max. een uurtje na schooltijd. Gelukkig is de school hier uit om 14u45', waardoor dit toch doenbaar is. Niet altijd gemakkelijk om na een schooldag nog een uurtje 'Belgische' school te 'lopen', vandaar een schema met elke dag een extra vak, alsof er een zevende lesuur zou zijn. Ook Nathalie krijgt Frans en een beetje Nederlands, voor haar wel maar 3 avonden per week. Zowel voor de meisjes als voor de mama (en soms helpt papa ook) een hele opgave! Ik hoop dat we het samen volhouden, want evident is het niet, maar wel de moeite waard!

Geen opmerkingen: