dinsdag 16 december 2008

Goed nieuws voor Michigan

Vanochtend mocht ik in 'Saginaw State University' de aankondiging meemaken van investeringen door HSC en Dow Corning ter waarde van enkele miljarden dollar. Eric kondigde voor Dow Corning de bouw van een nieuwe 'plant' aan, die 'monosilane-gas' zal leveren, gebruikt voor de productie van 'thin film solar cells'. Beide investeringen bieden perspectief op honderden extra jobs in de regio en mogelijk nog veel meer ... De aankondiging werd dan ook op een staande ovatie onthaald door de plaatselijke politici en businessleaders. Dit positief economisch nieuws was meer dan welkom in deze staat, die serieus lijdt onder de perikelen in de 'automotive' sector en was dan ook groot nieuws vandaag in Michigan. Dit is wat de lokale nieuwszenders berichtten:
Investering HSC: http://abclocal.go.com/wjrt/story?section=news/local&id=6556895
Investering Dow Corning: http://abclocal.go.com/wjrt/story?section=news/local&id=6556897
Na de aankondiging in Midland vlogen de 4 sprekers richting Tennessee voor de herhaling van de aankondiging ginder, vermits HSC ook in Tennessee een investering doet ter waarde van 1,2 miljard $. Ondertussen is het bijna middernacht, Eric is nog op de terugweg van Tennessee, en ik ... denk dat ik maar eens onder de dons kruip.

Nog 3 keer slapen...

Hier wordt volop afgeteld naar de kerstvakantie! Donderdagavond vliegen we immers naar België voor 2 weken. De kinderen kijken uit naar het weerzien met oma en opa, moeke, neefjes en nichtjes, vriendinnetjes, ... Er worden volop plannen gemaakt. Stefanie wil brood en koeken bakken met oma, de 2 oudste zijn al druk aan het mailen met vriendinnen om af te spreken. Ik hou ervan op voorhand de grote lijnen van een kort bezoek aan België vast te leggen, zeker in een zowiezo drukke periode als de eindejaarsperiode. Dat heeft ons vorig jaar alleszins geholpen om dat bezoek als ontspannend te ervaren, ondanks het toch nog druk, maar doenbaar schema.
Laatst vroegen we de kinderen aan tafel wat ze zouden willen eten als we in België zijn. Er was niet veel bedenktijd nodig... : tomaat garnaal, garnaalkroketten (noordzeegarnalen zijn hier natuurlijk niet te vinden, vandaar deze speciale wens van Nathalie), frietjes van een goed Belgisch frietkot, rozijnenbrood en suikerbrood, een carré-confituurke (speciaal voor Evelien), een boterham (vraag van Stefanie, want, hoewel we met de nieuwe Franse bakker al heel wat vooruitgang hebben geboekt, gaat er toch niets boven een lekkere bruine boterham), met jonge kaas misschien (voor jonge kaas moeten we hier naar de 'Nederlandse winkel', op 2u rijden), een lekkere koffiekoek of croissant op zondagochtend, ... en we kunnen nog wel even doorgaan. MMMMMMmmmmmm, nog maar 3 keer slapen...

woensdag 10 december 2008

Derde 'snowday'

Vandaag weer een 'snowday', de tweede dag op rij en de derde 'snowday' in 10 dagen. De kinderen zagen dat natuurlijk zitten. Na het sneeuwruimen gisteren in de late namiddag was er nog eens 7cm bijgevallen. Prachtig is dat wel, als je er niet door moet. Gelukkig was ik voldoende voorzien om ook deze dag nog door te komen zonder naar de winkel te moeten.
Vanmorgen heb ik de 2 oudste een half uurtje laten werken aan wiskunde- en taaloefeningen (Nederlandse taal, jaja) uit het 5de/6de leerjaar Vlaams onderwijs. We hebben van hun schooldirecteur uit Belgie de boeken uit hun respectieve leerjaren zodat we ervoor kunnen zorgen dat ze 'mee blijven' met de Vlaamse leerstof. Zo een 'snowday' is een uitgelezen moment om daaraan een beetje te werken. Na het half uurtje arbeid, werd er gespeeld in de sneeuw, wat had je gedacht. De 2 oudste zijn samen met een buurmeisje een fort aan het bouwen, Stefanie is iets meer binnen gebleven. Zij is in haar prinsessenperiode, fantaseert er op los over prinsen en prinsessen, en was in de wolken toen de Sint haar vorige zaterdag een prinsessenkasteel bracht. Haar fantasiewereld speelde zich vandaag dan ook af in en rond haar kasteel. Op dit moment is ze bij de buurjongen gaan spelen, zo heeft ze een 'echte prins' om in haar verhaal te figureren! Evelien en Nathalie zijn ondertussen bij Ann voor 3/4u Franse les, en vond ik even de tijd om nog een beetje te bloggen...








PS: Op het laatavondnieuws van woensdag 10 dec gehoord dat deze winter in totaal al 18'' (45cm) sneeuw is gevallen in Midland, dit is 2 tot 3 keer meer dan gemiddeld, en de winter is pas begonnen...

dinsdag 9 december 2008

Tweede 'snowday'

Gisteravond rond 17u is het beginnen sneeuwen, het heeft heel de avond en de nacht gesneeuwd. Toen ik vanochtend rond 6u45' wakker werd, lag er al een 12cm verse sneeuw. Om te weten of de scholen open zijn, zijn er 2 opties: kanaal 17 op
TV, een informatiekanaal van de 'public schools', of een speciale 'sneeuwlijn' bellen. 'Today, Dec 9, all Midland public schools are closed', luidde de boodschap. Dan nog maar een half uurtje terug in bed gekropen. De tweede 'snowday' in 8 dagen, de winter is nu wel echt begonnen, laat daar geen twijfel meer over bestaan!
De kinderen hebben zich reuze geamuseerd vandaag, ook ik heb mijn sport gehad: Stefanie en Alex, de buurjongen, voorttrekken door een dikke mulle sneeuwlaag op een houten slee kan tellen als 'workout'-uurtje!
Ondertussen heeft het de hele dag verder gesneeuwd en is er nog eens 10 cm sneeuw bijgevallen. We zijn pas rond 15u30' 'ontzet' door de firma die onze oprit en paadjes hoort sneeuwvrij te houden, gelukkig waren mijn inkopen gedaan en moest ik niet buiten met de auto. Mij hoor je niet klagen, we zijn verwend dat we de sneeuw zelf niet moeten ruimen, de meeste mensen mogen hier zelf sneeuw scheppen, of met de 'snowblower' wegblazen.

Barre tijden voor Midland: Dow schrapt banen

Gisterochtend waarschuwde de weersvoorspelling voor hevige sneeuwval tussen maandagnamiddag en woensdagochtend. Ik besloot voor de maandelijkse Nederlandse/Vlaamse koffie maar vlug langs de winkel te rijden, zodat ik van eten voorzien was voor de volgende dagen. Dan naar de koffie, waar de gesprekken gingen over Thanksgivingweekend en de voorbereidingen voor de kerstdagen. Voor de helft van het gezelschap, dat richting België of Nederland trekt, betekent dit nog snel een aantal cadeautjes kopen, de was en strijk onder controle krijgen en valiezen pakken. Ander gespreksonderwerp was de aankondiging van het schrappen van 5000 jobs bij Dow Chemical, dit is 11% van het huidig personeelsbestand! Later op de dag stuurde Eric me nog een link door naar een artikel uit de 'Midland Daily News' dat dit nieuws bevestigde. Vooral de commentaren onderaan het artikel zijn de moeite om te lezen!
(artikel:http://www.ourmidland.com/articles/2008/12/08/local_news/doc493d3c51ad725254236852.txt).
2009 belooft een zwaar en onzeker jaar te worden! Ook bij Dow Corning is er ongerustheid, en er is al aangekondigd dat er geen loonsverhoging komt dit jaar, voor niemand. Over ontslagen is er (voorlopig?) nog niet gesproken. Eric is momenteel in Azië, voor het afsluiten van een belangrijk contract, waaraan hij al maanden werkt. Duimen maar dat er geen kink meer in de kabel komt!

Kerstfeestje in onze straat

Vorige zaterdag hebben we met heel onze straat (7 gezinnen) een kerstfeest gehouden. Dat is een traditie die dateert van voor onze aankomst hier. In de beginjaren van deze traditie was het zo opgevat dat er van het ene huis naar het andere werd gegaan, voornamelijk om eenieders kerstdecoratie te bewonderen en om een hapje te eten. Dat was de tijd toen de Amerikanen de organisatoren waren, en kerstdecoratie hoort hier overdadig, opvallend, met veel lichtjes en tirlantijntjes te zijn. Eenmaal de kerstversiering gerealiseerd, is het dan ook de bedoeling dat iedereen dat ook gezien heeft en dat de buren van elkaars geslaagde kerstdecoratie kunnen genieten! Ondertussen zijn hier in de straat meer 'expats' dan Amerikanen, in de meeste gezinnen zijn jonge kinderen, dus hebben we sinds vorig jaar het aantal huizen beperkt tot 2, in het eerste huis wordt het aperitief en hoofdschotel genuttigd, in het tweede huis het dessert en de koffie. Bovendien vieren de kinderen apart, de oudste kinderen uit de buurt (15/16 jaar) zijn babysit, er wordt pizza besteld en de kinderen spelen samen in de ingerichte kelder van 1 van de huizen. Vorig jaar ging deze kinderparty bij ons door, dit jaar bij de overburen.
Ik herinner me ons eerste kerstfeest hier vorig jaar, waar we voor het dessert bij onze buren, allebei van Michigan, waren. Onze mond viel open toen we de kerstdecoratie zagen, we wisten niet waar eerst te kijken. Wat onmiddellijk opviel, was de kerstboom, een reuzeversie van 5-6 m, net gepast binnen de hall met 'cathedral ceiling'. De ballen die erin hingen, waren navenant groot, ze had voor die ballen gespaard van als ze een klein meisje was... Nog iets waaraan ze al lang had verzameld, waren de verlichte huisjes, die hier zo in de mode zijn, en waarmee je dan een winters stadje kan maken, van zodra je er genoeg hebt. Ik herinner me dat zij tussen 20 en 30 van die huisjes had staan.
Dit jaar waren we te gast bij 2 Zuidamerikaanse families, eerst bij Argentijnen en voor het dessert bij Brazilianen. Beide gezinnen waren geholpen door andere buren voor het verzorgen van de maaltijd, wij hadden chocomousse van Belgische chocolade en tiramisu gemaakt. Vermits er redelijk wat sneeuw lag, vertrok iedereen met stevige laarzen naar het eerste huis, binnen laarzen uit, en het feest kon beginnen. Het eten was bijzonder lekker, de kerstversiering in tegenstelling tot deze in Amerikanse huizen zeer bescheiden maar smaakvol. Na anderhalf uur weer de laarzen aan en door de sneeuw naar het 2de huis, bij Brazilianen nu. Ook hier kerstsfeer, maar niets overdadigs. Ik vermoed dat de Amerikanen het een beetje pover vonden, maar naast het feit dat de niet-Amerikanen blijkbaar in deze iets verschillen van de Amerikanen, trekken deze 2 families voor de kerstperiode naar hun thuisland, waar het nu trouwens zomer is (Florenzia (Arg.) blijft zelfs 1,5 mnd weg), dus waarom zou je dan veel tamtam maken rond je kerstversiering hier...
Het was een bijzonder gezellige avond, het is enorm boeiend om met al die verschillende nationaliteiten in contact te zijn, en het zijn gewoon allemaal heel lieve mensen. Rond 22 uur zijn we de kinderen gaan oppikken en zat het feest er alweer op.

Eerste snowday een feit

De terugtocht vanuit Toronto na Thanksgivingweekend was niet bepaald een pretje. Na amper een uurtje rijden kwamen we in een sneeuwstorm terecht, die ons heel onze terugtocht heeft parten gespeeld. Door de dikke sneeuwvlokken was het heel vermoeiend rijden en op een mum van tijd lag de autosnelweg bedolven onder een sneeuwtapijt. Bovendien verloren we nog een uur tijd aan de grensovergang, waar het stropte bij de tolbetaling. Ondertussen werd het op de weg steeds slechter. Onderweg zagen we het ene accident na het andere, veel auto's in de zij- of middenberm gesukkeld na een slippartij. Na 8,5 u rijden over 500 km waren we opgelucht om thuis te zijn.
Heel de nacht is het blijven verdersneeuwen, waardoor ook de volgende ochtend de wegen moeilijk berijdbaar bleven en de sneeuwruimers handen tekort kwamen. En daar werd de eerste 'snowday' (op 29 november) een feit. Het lange Thanksgivingweekend werd door de sneeuwellende een dagje langer. Het werd sneeuwpret voor de schoolgaande jeugd, die dit extra dagje in het 'winterwonderland' wel zagen zitten...

vrijdag 5 december 2008

Thanksgiving in Toronto

Woensdagochtend 26 november, het begin van een superlang Thanksgivingweekend. We trokken naar Toronto, waar we, dank zij een last-minute-aanbieding, gereserveerd hadden in het 4-sterren Westin Harbor Castle, voor de prijs van een 2-sterrenhotel...
Westin Harbor Castle is een hotel met een prominente ligging aan Lake Toronto, we hadden connecterende kamers met supercomfortabele bedden, luxueuse badkamers en zicht op het meer.
Toronto is een mooie stad met veel verschillende gezichten. Er is een modern centrum met high-rise constructies zoals in elke grootstad (Toronto heeft 2.5M inwoners zonder de voorsteden zoals Missisauga mee te rekenen), een stuk met oude industriële gebouwen die in lofts zijn omgetoverd, een theaterdistrict, een ChinaTown, en woonzones die erg gelijken op middelgrote steden in Engeland. We bezochten enkele leuke en kwalitatief hoogstaande musea met als hoogtepunt voor de kinderen het "science center" waar ze veel zelf konden ontdekken. In het ROM (Royal Ontario Museum), een van de grootste muzea van Noord-Amerika, bezochten we een aantal permanente tentoonstelingen (In de China-gallerie bevinden zich onder andere 3 van 's werelds best bewaarde muurschilderingen uit tempels uit de Yuan Dynastie (AD 1271 - 1368)) en een aantal tijdelijke tentoonstellingen (ooit gehoord van de Tripiliaanse cultuur?: we schrijven Ukraine 5400-2700 AD!).

Naast muzea stond ook 'Casa Loma' op het programma, het kasteel van een gefortuneerde bankier, gebouwd in de jaren 1910. Om zijn 'middeleeuwse' kasteel te realiseren waren 300 vaklui nodig die 3 jaar gebouwd hebben, voor een totaal bedrag van $3.500.000, een aardig bedrag voor die tijd... De details in houtuitsnijdingen, marmerwerk,... zijn dan ook bijzonder mooi.
Spijtig voor hem, is de rijke bankier failliet gegaan en is sinds 1937 het kasteel in handen van de stad Toronto. Voor de kinderen was er een musical (Doornroosje) in het kasteel, dus dat was een mooi extraatje voor hen.

Toronto is een levendige stad met een bruisend nachtleven. Een buurvrouw had ons aangeraden een musical à la Broadway mee te pikken in Toronto. Zo kwam het dat we een avond een babysit inschakelden en naar de 'Jersey boys' gingen in het 'Toronto Centre for the Arts'. Jersey boys vertelt het verhaal van Frankie Valli & The Four Seasons, we schrijven de jaren '60, toen onze ouders jong waren. Nu, deze muziek is zo bekend en meeslepend en de acteer- en zangprestaties waren topklasse, we konden amper stilzitten bij het horen van 'Oh, what a night', en wie kent er niet 'Can't take my eyes off you', of 'Bye bye baby', of nog 'I'm in the mood for love' . Het was een bijzondere avond, blij dat we dat hebben kunnen meemaken.

Last but not least heeft Toronto een enorme keuze aan goeie restaurants met een internationale keuken, dus ook op dat vlak geen klachten. Enfin, vakantie geslaagd!

maandag 24 november 2008

Morgen de eerste 'snowday'?

Aangenamere temperaturen vandaag, na de vriestemperaturen van de voorbije 2 weken. Toen ik deze ochtend naar mijn JA-klas reed van 9u, was het al 1°C, dus eindelijk nog eens boven het vriespunt. Ondertussen is het wel beginnen sneeuwen, op een paar uur tijd is er al +/- 3cm gevallen, er wordt verwacht dat er tegen vanavond 5 tot 10 cm sneeuw zal liggen. Vannacht blijft het verder sneeuwen, nog een 5-tal cm erbij! Nathalie's leerkracht vertrouwde me toe dat ze hoopte op een 'snowday' morgen, dat zou dan de eerste zijn deze winter. Een 'snowday' betekent dat er geen school is omdat de wegen niet vrij zijn. Wanneer het heel de nacht doorsneeuwt hebben de sneeuwruimers niet de kans om de wegen sneeuwvrij te houden en is de kans op een sneeuwdag inderdaad reëel. Met 'Thanksgiving' in het vooruitzicht donderdag - de kinderen hebben vrijaf vanaf woensdag, voor een superlang weekend van 5 dagen - maken veel gezinnen zich klaar voor familiebezoek. 'Thanksgiving' is het grootste familiefeest in de States, een beetje zoals Kerstmis in Europa. Families komen bijeen en eten ...'kalkoen', het traditionele gerecht voor 'Thanksgiving'. Vaak wordt honderden kilometers gereden of gevlogen om familie op te zoeken, wat 'Thanksgiving'-weekend het drukste vliegweekend maakt van het jaar. Wij vermijden om te vliegen dit weekend, dus kozen we Toronto uit als bestemming, een 5-tal uur rijden.

Tijd voor 'cuisine' en cultuur

Het voorbije weekend hebben we van de kinderactiviteiten 'geprofiteerd' om een beetje 'quality time' voor onszelf in te lassen. Vrijdagavond was er een 'kid's night out' in het tenniscenter, dus besloten wij om van die tijd gebruik te maken om 'Cafe Zinc' nog eens uit te proberen, het nieuwe restaurant, annex bakker, in Midland. Ik at er lamsboutjes, we dronken een lekker wijntje en ik had een overheerlijke chocomousse als dessert, Europese kwaliteit, perfect! Dit hadden we echt nodig in Midland...!

Zaterdagmiddag hadden Ann en Serge ons uitgenodigd om samen het huis en de studio van Alden B. Dow te bezoeken. Alden B. Dow is de zoon van Herbert Dow, de stichter van Dow Chemical. Alden B. Dow besloot niet in de sporen van zijn vader te treden, maar voor architect te studeren. Het is de jaren '30 in de States, de periode van de grote depressie, maar niet in Midland. Dankzij het groeiende Dow Chemical was hier welstand. Alden B. Dow was geïnspireerd door het Europese modernisme enerzijds en de organische architectuur van Frank Lloyd Wright anderzijds, bij wie hij trouwens als jonge architect een tijd stage liep. Andere invloeden waren de natuur, Japanse kunst, het kleurenwiel, en zijn eigen speelsheid. In Midland alleen realiseerde Dow 111 projecten onder de vorm van huizen, kerken en openbare gebouwen. Dow was een vernieuwer, hij had geen schrik met de allernieuwste materialen te werken. Zijn huis is opgetrokken in door hem ontwikkelde cementblokken, die op verschillende manieren gecombineerd en gestapeld worden. Natuurlijke lichtinval wordt optimaal benut, langs zorgvuldig gekozen ramen is er maximale lichtinval heel de dag door. Alden B. Dow had het geluk zijn huis te kunnen bouwen in het natuurpark dat zijn ouders' huis omringde. Hij legde er een grote vijver aan, die langs het huis ligt. Een van de ruimten ligt een halve meter onder het waterniveau, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over het water.

De kleurencombinaties, de speelse 'twist' die je overal terugvindt, de symbiose tussen natuur en architectuur, de creativiteit die je hier terugvindt, echt de moeite. Het meest indrukwekkende is misschien nog wel zijn filosofie, terug te vinden in een aantal van zijn uitspraken:

'Honesty, Humility, Enthusiasm' (niet 'in your face', de functie van een gebouw/ruimte primeert op de vorm)
'Nature relieves architecture. Architecture relieves nature.'
'Where there is an art, there is a science. Where there is a science, there is an art. Art is feeling... science is fact. Feelings must be combined with facts before anything new, of value, can be created.'

vrijdag 14 november 2008

Zo veel te doen

Ann en ik hebben ondertussen een routine gevonden in het thuisonderricht Frans voor Evelien, Nathalie en Rainier. Op woensdag gaat de les bij mij door, van 16u30 tot 17u15. Donderdagavond, zelfde tijdstip, neemt Ann voor haar rekening. De kinderen zijn enthoesiast en houden van de afwisseling in lesgeefster.
Samen met de Franse les in Montessori en de privé-les aan Gabriel zijn de uren dat ik met Frans bezig ben (de lessen en de voorbereiding), serieus opgelopen.
Vandaag ben ik ook gestart met het lessenpakket van JA (Junior Achievement), dat is een programma dat leerlingen uit Elementary en Middle School iets wil bijbrengen over business en het belang ervan voor ieder van ons en 'Our nation' in het bijzonder. 'Our nation' is dan ook de titel van het 6-weken durend programma, 1 lesuur per week, tussen nu en de kerstvakantie. Vandaag ging het over entrepreneurs en entrepreneurship, en hebben de kinderen een advertentie mogen maken om het product van hun startersbedrijf aan te prijzen. Het was een leuke les, een toffe groep 5th graders, hoog aandachtsniveau, goede medewerking, kortom een geslaagde aftrap dus.
Verder hebben we een nieuwe software aangekocht voor het bouwen van een website. Drie jaar geleden hadden we een website gebouwd voor onze vakantiehuizen in Frankrijk, die we ook verhuren. Ondertussen is de technologie zodanig geëvolueerd dat we met de mogelijkheden die Frontpage bood, een beetje vastzitten. Daarom dus nieuwe software, en een studie-dvd van 6 uur, die zowel Eric als ik in de komende tijd willen studeren, zodat we tegen half december (hopelijk) een nieuwe website hebben.
Stilaan komen ook de eerste aanvragen binnen voor de vakantiehuizen, dus dat betekent contractjes opmaken en versturen. Deze week hebben Engelsen geboekt voor een week in mei. Zij hebben 11 jaar in de streek gewoond (tegen Issigeac) en willen er oude vrienden opzoeken, leuk he.
Als er dan nog wat tijd over blijft werk ik aan de voorbereiding van de tocht door Canada, die we volgende zomer willen ondernemen, samen met onze vrienden, Ingrid en Kurt en hun 2 kinderen. We willen een reis maken van 17 dagen door de Rocky Mountains, Vancouver en Vancouver Island. We vliegen naar Calgary, waar onze tocht start. We bezoeken een aantal nationale parken (Banff, Yoho, Jasper), om dan onder andere via Whistler (het grootste ski-oord in N-Amerika), richting Vancouver te trekken. De laatste dagen brengen we door op Vancouver Island (regenwoud in het westen, orka's bekijken in hun natuurlijk habitat,...). We vliegen dan terug vanuit Vancouver. Het belooft een fantastische reis te worden, de natuur is er adembenemend mooi. Ik stippel de reisroute uit, geholpen door de documentatie van een Belg, collega van Eric, die al een soortgelijke reis gemaakt heeft, zoek gepaste accomodatie voor heel de tocht (veel opzoekwerk om voor 9 personen degelijke en tegelijk betaalbare accomodatie te vinden), zoek de vluchten uit. Voorlopig resultaat: vluchten geboekt, 1 accomodatie (voor de eerste 5 dagen) vastgelegd, dus nog wat werk voor de boeg.
Deze week dan ook enkel 1 uur yoga gedaan, geen tennis. Volgende week toch proberen ergens een uurtje (of 2) tennis tussen te wringen ...

maandag 10 november 2008

Stefanie verjaart

Ons klein prinsesje is zaterdag 8 november 4 geworden, wat vliegt de tijd toch! We hebben deze week nog herinneringen opgehaald aan haar geboorte. Hoe Eric om 23h nog foto's maakte van zijn hoogzwanger vrouwtje, die een uurtje voordien had gezegd dat deze weeën (na de valse weeën de dagen ervoor) precies toch wel menens waren. Mijn ouders waren ondertussen onderweg uit Waasmunster. Tegen 23u30' arriveerden ze, waarna het voor ons hoog tijd was om naar het ziekenhuis te vertrekken, waar Stefanie rond 1u30' geboren is...
De volgende dag rond 8u kwamen Evelien en Nathalie, toen 7 en 5, samen met oma en opa hun zusje bewonderen voor ze naar school zouden gaan, voor hen een ongelofelijke ervaring, die hen nog helder voor de geest staat, iets wat ze hun hele leven lang niet zullen vergeten, denk ik...

Sindsdien wordt Stefanieke op handen gedragen door haar zussen, er is altijd wel iemand die voor haar klaar staat ...

Haar verjaardags-weekend zag er als volgt uit:

  • vrijdagavond: 'cupcakes' bakken samen met papa, terwijl mama en Nathalie gaan shoppen waren en Evelien in het tenniscomplex hielp bij een kinderfeestje
  • zaterdagochtend: cadeautjestijd en openen van de verjaardagskaartjes. Met het barbiehuis dat ze heeft gekregen waren ze ALLE 3 heel blij, de oudste zussen hebben duchtig meegespeeld
  • dan naar zwemles
  • zaterdagnamiddag: naar het verjaardagsfeest van Alex, de buurjongen die op 4 nov 5 was geworden
  • zaterdag late namiddag: nog een cake gebakken met mama en papa, en versierd
  • zaterdagavond kaarsjes op de taart en ...blazen maar!
  • zondagnamiddag: verjaardagsfeest thuis voor de vrienden (Alex, Sophie, Daan, Maddy en de zussen) met spelletjes, knutselen en ...pannekoeken
  • en dan waren er natuurlijk nog de telefoontjes/skypemomenten met nonkel Dominiek, Kristof, oma en opa, moeke, tante Carmen, Liselotte, tante Dany...
  • Als dat geen leuke verjaardagsmarathon was ...

Zondag vlak voor bedtijd vroeg Stefanieke me wel: 'Mama, wanneer gaan we terug naar België?'. 'Binnen 6 weken, zoeteke, in de kerstvakantie.'

'Ah ja, binnen 6 weken, in de kerstvakantie. Joepie! Slaapwel, mama!' 'Slaapwel, prinses!'

Halloween en een late 'Indian Summer'

Halloween viel dit jaar midden in een klein nazomertje, dat toch een 10-tal dagen heeft aangehouden. Temperaturen die overdag opliepen tot 20-23°C bij een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Ideaal weer dus om de avond van Halloween de straat op te trekken voor 'trick or treat'. Vermits alle kinderen van de 'Court' samen wilden optrekken, hadden de volwassenen besloten samen Halloween te houden. We trokken om 17u bij Dan en Fay, voor een Chili, waarna de kinderen (in 2 groepen, de oudere en de jongere kinderen) samen met de papa's als chaperonne, aan hun tocht begonnen. Evelien en Nathalie hadden het idee opgevat om na het aanbellen telkens een liedje te zingen, zodat ze hun 'treats' echt verdienden. Dat werd blijkbaar geapprecieerd te zien aan de 2kg wegende snoepzak waarmee ze zo een 2u later terugkwamen...
Ondertussen genoten de mama's van een glaasje wijn, regelmatig onderbroken door 'trick or treat'-groepjes aan de deur, die getracteerd werden op snoepgoed en Belgische appelwafels (ik had er 120 gebakken).








maandag 27 oktober 2008

Einde voetbalseizoen, begin winter...


Dit weekend speelden Evelien en Nathalie hun laatste voetbalwedstrijden, die ze allebei wonnen. Beide meisjes hebben heel wat vooruitgang geboekt dit seizoen en zijn ondertussen bij de top van hun ploeg. Nathalie heeft dit seizoen maar liefst 16 doelpunten gescoord in 8 wedstrijden, de tweede beste scoorder heeft 4 goals gemaakt... Nathalie heeft enorm veel lenigheid en souplesse, mede dankzij haar wekelijkse turnles, en is bijzonder snel. De trainers noemen haar 'duracelkonijn' (grappig, want zo noemen wij haar ook soms) of ook wel, 'the animal', omdat ze zo onvervaard is. Evelien is bijzonder handig met de bal, ze dribbelt zonder veel problemen het halve veld over, terwijl ze de ene na de andere speler verschalkt. Ze is linksvoetig (en rechtshandig) wat op een voetbalplein zeker een voordeel is. Ze is ook sneller dan de meeste leeftijdsgenootjes.

Na een druk voetbalseizoen, met voor elk 2 trainingen van 1,5u per week en een wedstrijd op zaterdag, slaan (vooral) de mama's een zucht van verlichting, de frequentie van 'mum's taxi's' ritten gaat serieus naar beneden, de organisatie van de weekavonden wordt simpeler. Aan de andere kant is dit de aankondiging van de winter...
De herfst is niet slecht geweest qua weer, maar de 'Indian Summer' zoals we die vorig jaar gekend hebben, is toch wat uitgebleven. September was zonnig en warm, maar sinds oktober hebben we al heel wat frisse dagen gekend, met regelmatig regen en wind, waardoor ondertussen al heel wat van die mooie herfstbladeren afgevallen zijn. Terwijl onze kinderen al uitkijken naar de eerste sneeuw, hoop ik in mijn binnenste dat die nog even uitblijft... de winter zal weer lang genoeg duren...!

Franse les

Sedert begin oktober is de Franse les in de Montessori-school weer van start gegaan. Dit jaar zijn er een paar uur bijgekomen, omdat ik, op vraag van de directrice, meer individueel met de kinderen werk. Ik ga de klassen binnen en benader de kinderen 1 voor 1 of in groepjes van 2, pik zoveel mogelijk in op de activiteiten waarmee ze bezig zijn en gebruik materiaal uit het klaslokaal om hen bijvoorbeeld de kleuren te leren. Ik heb 16 kindjes tussen 3 en 5 jaar die deze 'individuele' les krijgen, waaronder mijn eigen Stefanieke. Dan is er nog 1 klas 'extended kindergarten', dat zijn kindjes van 5-6 jaar, te vergelijken met de laatste kleuterklas. Aan deze klas van 18 kindjes geef ik een groepsles van 20'. In totaal geeft dit 5u, verspreid over dinsdag en woensdag.
Verder geef ik sinds enkele weken privé-les Frans aan een 8th-grader (13 jaar) van Braziliaanse expats, vermits Franse les in 'middle school' blijkbaar niet veel voorstelt. De tweede taal hier is Spaans, Frans wordt wel aangeboden, maar het niveau is van een bedenkelijke kwaliteit.
Fernando, Eric's collega, aan wie ik eerder Frans heb gegeven, heeft spijtig genoeg moeten afhaken. Hij is veranderd van job en moet zeer veel reizen, heeft het te druk ... jammer voor hem, hij wou zo graag Frans leren ter voorbereiding van een familiereünie in Carcassonne eind dit jaar (zijn grootmoeder was Française).
Ondertussen wil ik meer regelmaat krijgen in de Franse les voor mijn eigen dochters. Daarom heb ik, samen met Ann, ook Vlaamse en moeder van 2 zonen, besloten om onze 2 oudste dochters en haar jongste zoon, samen Franse les te geven. We wisselen elkaar af, we beginnen vanavond na schooltijd, de ene week geeft Ann de les, de volgende week ik. Benieuwd hoe dit gaat lopen...

maandag 20 oktober 2008

Concert in Grand Rapids


Het eerste vioolconcert van dit schooljaar ging door in Grand Rapids, zo een 2,5u rijden van hier, ter gelegenheid van een 'Michigan Music teacher's conference', op zondag 12 oktober. Evelien was leidende viool van een quartet.

Alle studenten 'ensemble' kwamen aan bod; doel was de aanpak van hun lerares, Lois Palen, te illustreren. Titel van de sessie was: Midland Suzuki Education Program: 'Developing Student Leadership'. Een van de opvallende zaken is dat de ensembles zichzelf dirigeren, er staat geen dirigent vooraan, het is de leidende viool die aangeeft en de groep doorheen het stuk moet leiden. Het 'beginning ensemble', met Evelien en Elizabeth op viool, Samantha en Logan op cello, speelde een aantal stukjes uit het 'Squirrel Album' van James Brown, toch wel impressionant hoe beheerst het samenspel klonk, dat terwijl ze toch nog maar enkele weken samen hebben gespeeld tijdens hun zaterdagse 'ensemble'-klas.

Met het concert rond 14u afgelopen en een prachtig zonnetje en bijzonder aangename temperaturen buiten (25-27 °C), besloten we Grand Rapids te verkennen, een klein, vrij gezellig stadje, wat doods op een zondag, met wel heel wat groen, wat de stad best aantrekkelijk maakt. We maakten een kleine wandeling en 'deden een terrasje'.

vrijdag 3 oktober 2008

Weekendje Noord-Michigan (dag 2)

Maandagochtend, 7h30: de zon gaat op boven Lake Superior, en wij staan op met dit zicht op Lake Superior vanuit onze hotelkamer in Paradise. Er staat veel wind, er zijn wolken, het gisteren nog zo rustige Lake Superior lijkt vandaag veel minder onschuldig.

Vandaag besluiten we een beerranch (de Oswald Bear Ranch) te bezoeken. 28 zwarte beren leven er in 4 grote natuurlijke habitats. Deze beren worden niet gekweekt, dat is verboden, geredde berejongen worden hier vanuit heel de US naartoe gebracht, en zij verblijven hier hun hele leven. Een beer wordt 25 tot 30 jaar oud. Een wandeling leidt je rond de 4 habitats, met verhoogde uitkijkplaatsen langs de omheiningen, waardoor je de dieren kan observeren zonder door de metershoge tralies te moeten kijken.

Na de beerranch reden we richting 'Seney National Wildlife Refuge', een natuurgebied een uurtje zuidelijker, woongebied voor Canadese ganzen, futen, herten, elanden,...

Na de picknick maakten we er een wandeling van een klein uurtje, waarna het stilaan tijd werd om huiswaarts te rijden. De 'Upper Peninsula' is werkelijk de moeite waard, zeker voor herhaling vatbaar!

Weekendje Noord-Michigan

Vorig weekend was een lang weekend, de kinderen hadden op maandag geen school, dus vertrokken we zaterdag in de late namiddag, na al de sportactiviteiten van de kinderen, richting 'Upper Peninsula' (UP). We hadden een hotel geboekt vlak voor Mackinac Bridge, dit is de verbinding tussen de 'Lower' en de 'Upper Peninsula', op een goede 2h rijden van Midland.

Zondagochtend de tocht naar het noorden verdergezet. Ons eerste bezoek was aan het 'Tahquamenon Falls State Park'. Dit is het land van 'Hiawatha'. Het is een prachtig natuurgebied, waar herten, elanden ('moose'), beren, vossen, wolven, otters, bevers, arenden,... thuis zijn. De watervallen bestaan uit de 'Upper Falls' (foto), die met 50ft hoog en meer dan 200ft breed, bij de grootste watervallen hoort ten oosten van de Mississipi. De 'Lower falls' bevinden zich 6km stroomafwaarts. In de herfst geeft de verkleuring van de bladeren een extra stimulans om naar dit stukje natuurschoon te komen. Via een website kan de verkleuring over heel Michigan worden gevolgd. De verkleuring begint het eerst in het noorden, voor de piek van de verkleuring waren we wel iets te vroeg, die zou pas een week tot 2 weken later komen.

Na een wandeling van een goed uur reden we richting 'Whitefishpoint', met een van de oudste vuurtorens van Michigan. Na een bezoek aan het huis van de vuurtorenwachter, bezochten we het 'Great Lakes Shipwreck museum'. Het is onwaarschijnlijk, maar in Lake Superior, en vooral het gebied ter hoogte van Whitefishpoint, zijn in de voorbije 4 eeuwen 6000 schepen gezonken, dat is gemiddeld meer dan 1 per maand! In het muzeum loopt een film over het gezonken schip 'The Edmund Fitzgerald', gezonken in 1975. De film toont hoe de originele klok van het schip wordt bovengehaald in aanwezigheid van familieleden van de verdronken scheepslui. De klok staat nu in het muzeum als aandenking aan de gestorven opvarenden.
Na keien rapen op het strand aan 'Whitefishpoint', sloten we de dag af met een lekkere maaltijd (verse zalm en 'whitefish') in een pub aan de 'Upper Tahquamenon Falls', en een biertje ter plaatse gebrouwen in de 'microbrewery'. De nacht brachten we deze keer door in 2 hotelkamers met zicht op 'Lake Superior'.

donderdag 25 september 2008

Eric ontmoet McCain


Vrijdagavond een telefoontje. Of Eric zaterdag naar het werk kon voor een voorbereiding van een bezoek van McCain, dat misschien zou doorgaan op dinsdag.
Dow Corning had eerder naar beide presidentskandidaten een uitnodiging gestuurd om met hen te kunnen praten over het belang van de investering in zonneënergie voor de Amerikaanse economie. McCain was de eerste om te reageren. Nu moet je weten dat Michigan een van de 'swingstates' is, waar er een nek-aan-nekrace is tussen beide presidentskandidaten, dus beiden besteden aan deze staat veel aandacht. Er zijn ook heel wat economische problemen in Michigan door de slabakkende auto-industrie (Detroit), er is dus nood aan het scheppen van nieuwe banen.
Dow Corning heeft in het laatste jaar een baanbrekende technologie ontwikkeld, van piloot naar industriële schaal gebracht, die toelaat zonnepanelen te produceren op een bijzonder efficiënte en snelle manier, wat resulteert in een lagere kost per Watt geproduceerde energie. Klanten zijn enthoesiast en grote contracten zijn momenteel in bespreking.
Zaterdag moest Eric dus naar het werk voor een screening door de FBI, voor de bespreking van het bezoekscenario, ... McCain zou de site van Freeland bezoeken. Die is opgestart in mei dit jaar, het is een onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteit, waar 25 onderzoekers werken die bijvoorbeeld via testen de veroudering van zonnepanelen simuleren onder invloed van diverse weersomstandigheden.
Maandag dan een heel circus ter voorbereiding van het bezoek: de hele site werd omgetoverd tot een Hollywoodstudio, met professionele belichting, die ervoor moest zorgen dat McCain er gezond en vitaal uitziet, de bestaande TL-lampen bleken immers niet flatterend genoeg...
Dinsdag, voor het bezoek, dat gepland was voor de namiddag, opnieuw de FBI, zwarte geblindeerde wagens, afgeborstelde mannen in zwart kostuum, rode das en donkere zonnebril, en een volledige 'sweep-out' van het gebouw, met drugshonden en al.
Om 15h is McCain dan gearriveerd met zijn privéjet, voor een bezoek van 1,5h: rondleiding in het gebouw en een gesprek van 20' achter gesloten deuren met Stephanie Burns (CEO), Eric en nog een derde executive (public relations, denk ik). Blijkbaar was McCain goed voorbereid en heeft hij heel wat vragen gesteld. Na het bezoek en het gesprek heeft McCain natuurlijk nog gespeecht. Omwille van het 'hot topic' van de dag, nl het '$700 miljard bailout plan', dat de banken moet redden en moet vermijden dat de Amerikaanse economie bevriest, ging de speech voor een groot deel daarover.
's Avonds haalde het bezoek aan Michigan en Dow Corning de plaatselijke en (inter)nationale TV (CNN). Gisteren was het bezoek voorpaginanieuws in de plaatselijke krant. http://www.mlive.com/saginawnews/news/index.ssf/2008/09/mccain_tours_dow_corning_solar.html
Dat een Belg aan een presidentskandidaat het belang van hernieuwbare energie mag komen uitleggen... We zijn fier op hem!

vrijdag 12 september 2008

Koffie, koffie en koffie...

Deze week was weer bijzonder goed gevuld dank zij de activiteiten van de IWC (International Womensclub). Zondagmiddag was er een barbecue georganiseerd door de Franstalige poot van de IWC. Dit ging door in Plymouth park, waar picknickplaatsen kunnen worden afgehuurd. Je beschikt dan over een grote grill, een grote overdekte pergola, voorzien van stoelen en tafels. Iedereen brengt een schotel mee om te delen en vlees om te grillen. Er is een nieuw Frans gezin, de echtgenoot is de bakker van een nieuw hotel in 'downtown Midland' (van de 'Dolce'-groep). Zeer goed nieuws, want in het hotel kan je ook elke dag vers brood, croissants of gebak gaan kopen, en daar zaten we hier allemaal op te wachten. Hij vertelde ons dat Amerikaanse bloem zodanig gemanipuleerd is dat er veel minder gluten in zitten dan in Europese bloem. Hij heeft dan ook lang moeten zoeken om bloem van goede kwaliteit te vinden, momenteel mengt hij voor zijn multigranenbrood 4 verschillende bloemsoorten om tot een Europese kwaliteit-brood te komen.
Op dinsdag organiseerde een buurvrouw een CABI-koffie, dat is zoiets als een tupperware-avond, maar dan voor dameskledij, gemaakt door de Amerikaanse ontwerpster Carol Anderson. Vermits hier zogoed als geen boetieks zijn, alleen grote ketens met grote ongezellige winkels, is dit wel eens een welkom shopping-alternatief.
Woensdag dan was er 'Nederlands koffie', ik kan je verzekeren dat er serieus wat afgekletst is na 2 maanden elkaar niet gezien te hebben. Na afloop zijn Ann (ook een Vlaamse) en ik wat gaan uitwaaien, een stevige wandeling van een goed uur in Plymouth park en omgeving. En of dat goed deed...: frisse lucht, een mooi zonnetje, goed gezelschap en beweging! Die extra energieboost kon ik wel gebruiken want het werd een superdrukke avond met 2 info-sessies in 2 verschillende scholen, voetbal voor Evelien en erna vioolles voor Nathalie en Evelien. Eric was voor 2 dagen in Washington, dus was de drukste avond van de week voor mij alleen.
Donderdagvoormiddag was er dan de 'welcome coffee' van de IWC, een jaarlijkse gewoonte om de nieuwe leden te verwelkomen. Enfin, veel mensen gezien deze week, en vooral veel te veel koffie gedronken...
Ondertussen is Eric druk in de weer op het werk. Na een bijzonder gevulde week in Valencia waren er deze week een aantal avondvergaderingen (wel van thuis, netmeetings) en woensdag en donderdag moest hij alweer naar Washington. Vanmiddag gaan we samen een uurtje tennissen, kwestie van toch een beetje te ontladen.
Met de 'solar industry' die hij sedert een 7-tal maanden leidt, heeft hij wel een bijzonder interessante kluif om zich in vast te bijten. De prognoses voor de komende jaren voor de groei van hernieuwbare energie zijn spectaculair, en het komt er op neer om snel door te dringen in deze markt en een voordeel van 'first mover' op te bouwen, dus er is geen tijd te verliezen. Er staat zoveel te gebeuren de komende maanden, inclusief lobbywerk bij de politici, dat het moeilijk is voor Eric om niet in 'overdrive' te gaan. Ik probeer dan toch af en toe eens op de rem te gaan staan, kwestie dat hij zichzelf niet voorbijloopt en de man met de hamer niet tegenkomt ... Dat is mijn grote zorg: 'Al dit reizen en harde werk, vreet dit niet te veel aan de gezondheid?' Het tempo verlaagt niet, integendeel, het verhoogt nog steeds ...

Barbecue in de straat


September is hier DE maand van de sociale contacten. Veel internationale collega's/vrienden zijn in de vakantie naar Europa, Azie of in Amerika zelf op vakantie geweest. Ondertussen is iedereen teruggekeerd en zijn er ook een aantal nieuw gearriveerden. In september worden dan ook naar gewoonte heel wat barbecues, picknicks en koffiekransjes georganiseerd.

Het eerste weekend van september was er een barbecue voor onze 'Court'. We wonen in een doodlopende straat met slechts 7 gezinnen, er zijn 2 nieuwe gezinnen geland deze vakantie: een Argentijnse familie met 2 kinderen (3 en 6 jaar) en een Amerikaans gezin met 2 kinderen (5 en 10 jaar) die vanuit Houston (Texas) verhuisd zijn. Dus werd er een barbecue georganiseerd, iedereen brengt een deel van het eten mee, onze buur had zijn grill warm, en er werd gegeten op de oprit van de buur. Heel ongedwongen en supergezellig is het geworden.

Het leuke aan zoveel kinderen in dezelfde straat is dat we kunnen carpoolen om de kleinsten naar de Montessorischool te brengen, de 'lagere school'-kinderen fietsen samen naar school, nu het nog mooi weer is. Evelien en Isobel gaan samen naar 'middle school', hier schakelen we de beide papa's in (als ze niet op zakenreis zijn tenminste), want de school begint al voor 8h. Elke avond na schooltijd en eventueel huiswerk spelen de kinderen samen in de straat en in de tuinen. Laat het mooi weer nog maar even aanhouden, dan is het leven mooi in 'Woodview Court'.

zaterdag 6 september 2008

Vrouwen onder elkaar


Vrijdagavond 22h is het, we zijn een half uurtje geleden thuis gekomen van een barbecue, georganiseerd door de International Womensclub, gelegenheid om bij te praten met een aantal 'expat'-families. Bij onze thuiskomst troffen we papa Eric, die net was geland na een week Valencia (Spanje). De kinderen vlogen hem om de hals en wilden in sneltempo al hun ervaringen van hun eerste schoolweek kwijt. Eric deed zijn best om geïnteresseerd te luisteren, maar ik zag duidelijk hoe moe hij was. Dan maar voorzichtig de kinderen aangemaand een deel van hun verhaal voor morgen te houden... Ondertussen liggen de kinderen en hun papa in bed en brengt mama de avond maar weer eens alleen door.

Weet je, het is fijn om hier met andere vrouwen je ervaringen te kunnen delen, we zitten allemaal een beetje in dezelfde situatie. We kunnen ook op elkaar rekenen als het eens wat minder gaat. Zo helpen we (we = een aantal Vlaamse en Nederlandse vrouwen die hier in Midland wonen) een Vlaamse vriendin uit de nood die net bevallen is en door een moeilijke periode gaat. Ze is bevallen van een prachtige, superschattige zoon. Ik heb hem vanmiddag opgepast terwijl zij met een andere vriendin (Nederlandse) nog even naar het ziekenhuis moest. Toen ze dan weer terug was, nog even bijgekletst onder moeders. Voor haar is het haar eerste kindje, dus dan doet het altijd deugd om even aan een 'ervaren' (...) moeder wat raad te kunnen vragen. Toen ze net bevallen was, half juli, waren de meeste 'expat'-vriendinnen het land uit, op vakantie naar Europa of andere oorden, en bleef ze met haar vragen zitten... Het doet haar duidelijk deugd dat we allemaal terug zijn en dat wij allemaal niets liever willen dan haar helpen. Iedereen heeft familie en vrienden achtergelaten aan de andere kant van de oceaan, dat maakt de band onder vriendinnen hier sterker, we zijn een beetje surrogaatfamilie voor elkaar.

woensdag 3 september 2008

Mijmeringen: 'Do you remember...?'

Ik heb sinds gisterennamiddag een liedje in mijn hoofd, en ik krijg het er niet uit. Terwijl ik wat administratief werk aan het doen was, wat rekeningen betalen, mails beantwoorden, hoorde ik 'Kayleigh' (van Marillion) op de radio, dat start zo: 'Do you remember ... chalk hearts melting on a playground wall ... Do you remember dawn escapes from moon washed college halls ...' en dan verder, misschien herkenbaarder, mocht je er nog geen melodie kunnen aan koppelen 'By the way ... didn't I break your heart? Please excuse me, I never meant to break your heart ... So sorry, I never meant to break your heart ..... But you broke mine', dan komt het refrein 'Kayleigh is it too late to say I'm sorry? ....enz. Enfin, ik ben dat beginnen meezingen, heb dan de tekst opgezocht en heb het teruggespoeld (dat is het voordeel van via internet naar een heruitzending van een programma van 'donna' te luisteren), nog eens meegezongen, heb zelfs een clipje gevonden op youtube van deze jaren '80 klassieker (http://www.youtube.com/watch?v=U25ZtizsFuI). Gevolg is dat dat lied nu niet meer uit mijn hoofd te krijgen is, noem het 'lied van de dag', zoiets als/voor de ..'jarige van de dag'.
Is het misschien omdat ik dacht aan Evelien, die voor het eerst naar 'de grote school' ging, dat die aanhef 'Do you remember...' zo mijn aandacht trok? Er zijn zo van die momenten die voor altijd in je geheugen gegrift zijn. Mijn eerste schooldag op de 'OLV Presentatie' was er zo een, ik was ook maar 11, net als Evelien nu, toen ik aan het eerste middelbaar begon. Ik herinner me dat ik me een weg baande tot aan de juiste speelplaats en dat alles zo groot en overweldigend was ...
Het is fascinerend om je kinderen te zien opgroeien en te zien hoe ze hun weg zoeken en gaandeweg onafhankelijker worden. Hoe ze keuzes maken, die hun verdere leven beïnvloeden. 'Do you remember....?' Het is fantastisch om dit te mogen meemaken, er de tijd voor te hebben, er kunnen blijven bij stilstaan, samen met je kinderen op weg te kunnen gaan, en er voor hen te zijn als ze je nodig hebben.

Nieuw schooljaar

De eerste schooldag is alweer geschiedenis. Gisteren trokken Evelien, Nathalie en Stefanie enthoesiast en vol verwachting terug naar school. Elk naar een verschillende school: Evelien start '6th grade', in 'middle school', Nathalie start '5th grade', dit is het laatste jaar 'elementary school', en Stefanie zit in een Montessori-kleuterschool. Om het logistiek nog wat complexer te maken, geeft dit ook vrij verschillende uren: Evelien moet op school zijn rond 7h45', Nathalie rond 8h35' en voor Stefanie hebben we wat meer speling (tussen 8h30' en 9h). Evelien is dan ook als eerste thuis, de school eindigt rond 14h45', dan komt Stefanie,om 15h30', gevolgd door Nathalie, om 15h45'.
Dan heb je nog de naschoolse activiteiten. Gisteren kregen we al een volledig programma, als voorsmaak voor de rest van het schooljaar. Nathalie om 16h naar 'gymnastics', Evelien om 17h30 naar voetbal, daarna Nathalie afhalen. Met Nathalie en Stefanie naar de 'ice cream social', georganiseerd door de Adam's school (Nathalie), om 19h Evelien afhalen van voetbal, vlug ook met haar tot aan de 'ice cream social', waar Nathalie en Stefanie ondertussen in de goede handen van een buurvrouw waren, en rond 19h45' naar huis, voor nog een snelle hap, een douche voor de sporters en dan het bed in.
Veel tijd om ervaringen uit te wisselen was er niet geweest. Gelukkig waren er de autotochtjes van en naar sport. Evelien was in de wolken, toffe leerkrachten, een aantal vriendinnen die ze kent van voetbal en van de lagere school in haar team...
Nathalie was ook heel positief, ze heeft dezelfde leerkracht als Evelien vorig jaar, en dat is echt super. Stefanie zei gisterenochtend tegen me toen ze naar school vertrok: 'Mama, ik ga de juffrouw niet verstaan.' Zij dacht wellicht terug aan haar eerste schooldag vorig jaar, toen ze nog geen woord Engels verstond, laat staan sprak. In die zin is het dit jaar toch een stuk gemakkelijker, minder vraagtekens, minder bezorgdheden, meer routine.
Het laatste half uur voor bedtijd hadden de kinderen ineens het idee dat ze me nog niet genoeg hadden verteld, de tongen kwamen los, ze vertelden honderduit, haalden in te vullen papieren uit hun boekentas. Twee keer raden wie er het meest moe was na deze eerste schooldag...
Zoals uit de opstellen uit de lagere school: Moe maar tevreden viel ik in slaap.

woensdag 20 augustus 2008

Terug op Amerikaanse bodem na 8 weken vakantie



18 augustus 2007, die dag zijn we met ons gezin aan het Amerika-avontuur begonnen. 18 augustus 2008, exact een jaar later, vlieg ik opnieuw, nu alleen met de kinderen, naar de States, na een deugddoende vakantie van 8 weken, waarvan 5,5 in België en 2,5 in Frankrijk. Die weken zijn voorbijgevlogen, en waren echt de moeite waard. We waren nog maar pas in België, half juni was dat, en de kinderen trokken rond de middag naar hun oude school, om er hun klasgenootjes en de leerkrachten te verrassen met een bezoekje. De hele middagpauze zijn ze op school gebleven om bij te praten. Verder hebben Evelien en Nathalie een verjaardagsfeest gegeven voor de Vlaame vrienden en vriendinnen. Er waren ook een aantal vriendinnetjes die dan weer hun eigen verjaardagsfeest hadden vervroegd of uitgesteld, opdat Evelien of Nathalie erbij zouden kunnen zijn... Die contacten met vrienden en vriendinnen verliepen bijzonder vlot, alsof ze maar even waren weg geweest, de draad was snel weer opgepakt.

Het mooie van die weken België ligt inderdaad vooral in de ontmoetingen, het doorbrengen van kwali-tijd met naaste familie en vrienden, die we een hele tijd niet gezien hadden. Hiervoor rustig de tijd kunnen nemen, was extra ontspannend. Genieten deden we ook van het culinaire van België, bijvoorbeeld van een tomaat garnaal, want grijze noordzeegarnalen zijn overzee niet te krijgen, en het culinaire van Frankrijk tijdens onze 2,5 weken die we in de Lot-et-Garonne doorbrachten (marktjes voor overheerlijke groenten en fruit, wijn, geitekaas, confit de canard, foie gras,...).
Na 4 weken is Eric teruggekeerd naar Midland, waarna de kinderen en ik nog 4 weken zijn gebleven. Iedereen was super ontspannen, we hebben uitstappen gedaan, vriendinnetjes kwamen over de vloer, familie werd bezocht of uitgenodigd. Op zondag 17 augustus was er dan nog een familiefeest van de familie Lootens, met 70 man, waarvoor we speciaal gebleven zijn, waardoor ik tantes en nonkels, nichten en kozijnen heb kunnen terugzien, heel tof!

Maandagochtend ging het dan richting Zaventem, voor een reis die in totaal een 14-tal uur zou duren (van deur tot deur gerekend). Na onze aankomst in Detroit, waar Eric ons oppikte, stonden de mondjes van de kinderen het eerste half uur niet stil, ze hadden hun papa zo veel te vertellen... Doodop vielen ze daarna 1 voor 1 in slaap, waarna mama en papa de kans kregen om bij te praten.
Vandaag, dinsdag, hebben de kinderen al volop verbroederd met een aantal vriendinnen hier, moesten we naar Evelien's school voor afhalen klasagenda, nummer en code van de 'locker', naam van het team (groep van 3 klassen) waarin ze terechtkomt,... Kort gezegd, we zijn er al ingevlogen, er worden alweer plannen gemaakt, er wordt uitgekeken naar het nieuwe schooljaar en, voor Evelien, naar de nieuwe school (middle school).

maandag 9 juni 2008

Laatste weekend in Midland, voor de zomer

Het laatste volledige weekend in Midland, woensdag is immers de laatste schooldag, en zaterdag vliegen we naar België, voor de zomervakantie. Ik blijf er 2 maanden, samen met de kinderen, dat betekent dat we echt tijd kunnen nemen om vrienden en familie terug te zien. We kijken er allemaal erg naar uit... Eric blijft 4 weken bij ons, maar moet dan terugkeren naar de US.

Zo was dit weekend dus het weekend van de laatste activiteiten voor de zomer: de laatste voetbalwedstrijden, de laatste keer paardrijden.

Evelien had wedstrijd om 9h, het was al meer dan 25°C, het werd een zware match, met een verdienstelijke 3-3 uitslag. Daarna richting manège, voor de laatste les paardrijden. Evelien rijdt altijd op Pedro en is zot van dat paard, dus vonden de nodige afscheidsrituelen plaats... Nathalie's favoriete paard bleek verkocht te zijn, zij reed voor de eerste keer op een nieuw paard, en was daar niet zo gelukkig mee. Het zal wel weer wennen...

Nog heel snel een tochtje met de waterfiets op de vijver, ... en dan snel weer naar huis, want Nathalie had wedstrijd om 14h.

Ondertussen was de temperatuur gestegen tot een eind boven de 30°C, dus het werd ook voor haar afzien, het werd 1-1. Ze kwam thuis met een trofee als afsluiter voor het seizoen. De rest van de namiddag werd er gerelaxt onder de bomen in onze tuin. Ik had een klein zwembadje geïnstalleerd voor Stefanieke, en we hadden haar zandbak buitengezet.

De 2 oudste hadden de tuinslang genomen om zich wat af te spoelen, en al gauw was iedereen kletsnat, inclusief mama, in bikini, dus dat was nog okee, maar kort erna spoot Stefanie, geïnspireerd door haar zussen, ook haar papa kletsnat, die van een biertje genoot in een tuinzetel, en die er een natte short , T-shirt en ondergoed aan overhield...
Het was heet, dus geen probleem, wat water was welkom, we hebben er goed om gelachen.

Sportieve week voor ... mama



Ik had me voorgenomen, nu de laatste Franse les achter de rug is, en ik wat meer tijd heb, meer aan sport te doen, kwestie van de zomer met een goede conditie te starten en (ja, dat ook) een beetje wintervet weg te werken...

Kwestie van er een beetje in te komen, hebben we op zondagnamiddag een wandeling gedaan van een 2-tal uur met het gezin, in een natuurreservaat op 45' rijden (Shiawassee National Wildlife Refuge). Het is een paradijs voor herten, we hebben er wel 5 gezien (wel altijd te laat voor een mooie foto), voor vogels en voor ... muskusratten.
Het is een waterrijk gebied, waar we op dijken doorheen wandelden. Volgende keer neem ik wel een muggenspray mee, want we werden er zowaar opgegeten door de muggen. Het was heel warm, en vochtig, met al dat water in de buurt. We hebben er wel van genoten, het is een prachtig gebied...

's Maandags eerst naar yogaklas voor een uur, van 12 tot 13h een uur cardiotennis, dus ook weer 2 h sport. Op dinsdag opnieuw 1 h cardiotennis. Woensdag 1h tennis met Eric in de voormiddag en 's middags weer 1h cardiotennis. Donderdag nog een uurtje cardiotennis, vrijdag zat er geen tennis in, want ik had me opgegeven om te gaan helpen op de fieldday op Adam's school (een soort spelletjesnamiddag, met touwtrekken, zaklopen, waterspelletjes,...) en ik moest er al om 12h30 zijn. Het was een superhete dag, wel 33°C, dus het werd zweten, voor de kinderen, maar ook voor de helpers.
Al bij al toch niet slecht wat uren sport betreft, ik was tevreden over mijn sportieve week...

Verjaardagsfeest voor Nathalie... eindelijk



Met haar verjaardag, op 1 april, al even achter de rug, was het er eindelijk van gekomen: het verjaardagsfeest voor Nathalie. Met alle reizen in april, de vele businesstrips in mei en weekends vol sportwedstrijden (voetbal) was het onmogelijk gebleken om een vroegere datum te prikken. Maar nu was het er zover.
Er werd afgesproken bij ons thuis, waar de pakjes werden geopend. Daarna reden we met 2 auto's naar het openbaar zwembad, waar de meisjes zich een goed uur amuseerden. Dan terug naar huis voor een traktaat met echte Brusselse wafels! En of er gesmuld is...! Na nog wat gepingpong en wat gedans, waren de eerste ouders er... Het was voorbijgevlogen, iedereen had zich duidelijk geamuseerd!

Evelien verjaart


28 mei, Evelien verjaart. Het is woensdag en dus school. 's Morgens tijd gemaakt voor het openen van haar cadeautje, de i-pod nano die ze zo graag wou...
Evelien eet bijzonder graag taart. Ik had echter niet veel tijd om zelf te bakken en eerlijk gezegd wou ik ook de competitie met oma niet aangaan, die andere jaren steevast voor de verjaardagstaart zorgde, en een doorwinterde bakster is. Dan maar naar de enige bakker in Midland gegaan die Europees gebak heeft (hij heeft school gelopen in Parijs en andere Europese steden). De taarten zijn er een stuk duurder maar o zo veel lekkerder dan het Amerikaans gebak, in vergelijking met Europese prijzen zijn zijn prijzen wel nog okee.
Ik vond er een aardbeientaart op zanddeeg, net wat Evelien graag heeft. De nodige 11(!) kaarsjes werden bovengehaald en uitgeblazen door de jarige na schooltijd. Evelien was gelukkig, heeft een 3-tal stukken taart binnengespeeld, ... haar dag was geslaagd!

donderdag 29 mei 2008

Niagara Falls

We konden allemaal wel een paar dagen ontspanning gebruiken. Vooral Eric was door al dat reizen van de laatste weken stilaan aan het einde van zijn Latijn. Het 'Memorial day'-weekend, een lang weekend van 4 dagen, leek ons dan ook ideaal om er eens op uit te trekken. We kozen 'Niagara Falls' als bestemming. Donderdagavond na school vertrokken, halverwege net voor de grens met Canada overnacht, vrijdagochtend de tocht voortgezet, zodat we nog voor de middag aan de watervallen stonden. Eigenlijk heb je 2 watervallen, de eerste heet de 'American Falls', de tweede ligt een klein eindje verder en is spectaculairder, dit zijn de 'Horseshoe Falls' die zoals het woord zegt in de vorm van een reusachtig hoefijzer ligt. Het water stort met een enorme kracht en een groot debiet naar beneden, waardoor na het raken van het wateroppervlak een wolk van waterdruppels ontstaat, die je van ver waarneemt en die meer dan dubbel zo hoog komt als de watervallen zelf. De watervallen zijn het mooist om te bekijken langs de Canadese kant, die de lage kant is, alhoewel het voor mij wel wat tegenviel hoe dicht de grote hotelgebouwen bij de watervallen zijn gebouwd. Ik probeer me dan in te beelden hoe de eerste ontdekkers deze waterval zouden ervaren hebben: een ongelofelijk natuurfenomeen, maar dan wel temidden een ongerept landschap.
We staken te voet de brug over naar de overkant van de rivier (Amerikaans grondgebied), waar we de boot namen, de 'Maid of the Mist', voor een spectaculaire tocht, die ons langs de 'American Falls' voer, en verder naar de 'Horseshoe Falls', waar de boot tot vlak aan de watervallen voer. Resultaat was een adembenemend zicht en ... iedereen werd serieus natgespat door het opspattend water. Geen nood, we hadden allemaal regenvestjes gekregen bij vertrek. Een unieke belevenis was dat! Voor Stefanie werd het allemaal iets te machtig, die voelde zich niet op haar gemak.
Onze B&B hadden we uitgekozen in Niagara-on-the-Lake, zo een 10' rijden van de Niagara Falls. Niagara-on-the-Lake is een pittoresk 19de eeuws dorp, gelegen aan Lake Ontario. Er wachtte ons een hartelijk ontvangst door onze gastvrouw, die de volgende dagen een echte spraakwaterval bleek te zijn. Er waren nog 2 andere koppels te gast. Wij hadden een volledige verdieping voor ons gezin alleen, een suite met 3 slaapkamers en 2 badkamers en een living. Veel ruimte, een heel Engels aandoend interieur met bloemetjesbehang en dito spreien, veel pluche beren, allerhande prullaria, ouderwets romantisch. 's Anderendaags genoten we van een lekker ontbijt: de kinderen hadden 'Belgian Waffles', Eric en ik gingen voor de 'blueberry pancakes'. Daarna ging het richting 'butterfly conservatory', een grote serre waarin honderen tropische vlinders rondfladderden en waar je gewoon kon tussen wandelen. Een belevenis, vooral voor de kinderen. Later die dag gingen we nog naar een botanische tuin en naar Niagara-on-the-Lake. Zondag gingen we naar 'Marineland', een combinatie van een dolfinarium en een pretpark. We zagen shows met dolfijnen en zeeleeuwen, er waren ook orka's (killer whales) en
baluga walvissen. In het pretpark waren er zowel attracties voor de allerkleinsten als voor de iets groteren, waardoor alle 3 de kinderen hun ding konden doen. Het was geleden van voor we naar de States kwamen dat we nog naar een pretpark waren geweest, dus het werd Genieten met een grote G. Zondagavond na het dagje pretpark zijn we dan nog naar huis gereden, wat een wijze beslissing was volgens de douanier aan de Canadees-Amerikaanse grens, waar we die avond zo goed als niet moesten aanschuiven. 'Kom je hier morgen', zei hij, 'de laatste dag van het lang weekend, dan mag je rekenen op een wachttijd van 3h!'
Zo kwam het dat we de laatste dag van ons lang weekend thuis konden ontspannen, we maakten een fietstocht van een paar uur onder een stralende zon en 27°C...

vrijdag 23 mei 2008

Na Europa ... Japan

Dit stukje schrijf ik vanop een hotelkamer in Port Huron, dit is 2 uur rijden van Midland en net voor de grens met Canada.
Na 12 dagen Europa was Eric 2 dagen thuis, vrijdag en zaterdag. Vrijdag was er de opening van een nieuwe 'solar application centre' in Freeland, waarvoor Eric gastheer was. Heel veel lokale pers was er, dus dat betekende heel de dag door speeches en interviews geven, best vermoeiend, neem ik aan. Op het avondnieuws van verschillende zenders werden stukjes interview uitgezonden - we hebben er door omstandigheden zelf niets van gezien. Deze week werd ik dan ook verschillende keren aangesproken over Eric's tv-optreden. Iedereen bleek het gezien te hebben. De vader van onze 'huisbaas' heeft ons zelfs een dvd-tje bezorgd met de TV-fragmenten erop. Een heel sympathieke man is het, Jim. Wij wonen in het huis van zijn dochter en schoonzoon, die momenteel 'expats' zijn in Shanghai.
Terwijl Eric zijn interviews weggaf, was ik op 'fieldtrip' met het 4de leerjaar, samen met Nathalie dus. De trip ging naar Lansing, de administratieve hoofdstad van Michigan, waar we de administratieve gebouwen (state congress, senate) en het 'historical museum' bezochten. Interessant, Nathalie heeft wel 130 foto's genomen!
Het weekend is rustig verlopen, er was er een die wel wat rust kon gebruiken na al die reizen en met weer een trip in het vooruitzicht! Jawel, vorige maandag heb ik Eric alweer naar de luchthaven gebracht, ditmaal voor een vlucht naar Japan. Dus weer een werkweek alleen met de kinderen, en dat terwijl er net veel activiteiten op ons programma stonden. Maandag gingen we dan maar met zijn vieren naar een info-avond was op Evelien's middle school, waar ze vanaf september school loopt. Dinsdagavond weer met zijn vieren naar een schoolpicknick georganiseerd door de Montessorischool (Stefanieke). Woensdagavond moesten we eigenlijk samen naar een receptie, dat heb ik dan maar afgezegd.
Vandaag, donderdag, was er opendeur voor de 'language programs' in Montessori, een gelegenheid voor de ouders om een Franse les bij te wonen. Vooral de ouders van de kinderen van de 'extended kindergarden' (6-jarigen) waren erg onder de indruk. Met hen had ik al heel goed kunnen werken aan zinnen vormen, en zo maakten de kinderen tijdens de les vlot zinnen als ' Le chat joue avec le chien', waarna van veel ouders de monden openvielen en we iedere keer voor de ouders de vertaling moesten geven. Dat vonden de kinderen natuurlijk superamusant. Het was echt heel leuk om met deze groep kinderen te werken, de motivatie en het plezier in het leren van een taal heb ik door het jaar heen bij hen zien groeien.
Met de kleinere kinderen (3-6 jaar) ben ik niet tot aan het zinnen vormen geraakt, maar dat is niet erg. Bij hen is het eerder gebleven bij woorden aanleren: tot 10 tellen in het Frans, de kleuren benoemen, dierennamen,... Veel gewerkt met beelden, spelletjes, liedjes, ... al spelend leren, maar toch tegelijk een beetje 'drillen' en continu herhalen. Voor mij is het schooljaar na deze opendeur afgelopen, volgend schooljaar begint de Franse les weer in oktober.
Vanavond ben ik Eric gaan afhalen aan de luchthaven en 2 uur later zaten we alweer in de auto voor een rit van 2 uur, en hier zitten we dan, net voor de grens met Canada. De kinderen hebben namelijk een lang wekend ('Memorial Day weekend') en we zijn onderweg naar de 'Niagara Falls'. Morgenvroeg nog een kleine 3 uur rijden voor we ter bestemming zijn. Wordt vervolgd.

maandag 12 mei 2008

Moederdag ... alleen met de kinderen

Vrijdagavond werden er bloemetjes bezorgd door een plaatselijke bloemist. Zo zal onze papa toch een beetje aanwezig zijn dit moederdagweekend...
Zaterdag waren er toevallig geen voetbalmatchen en zelfs geen vioolklas, dus enkel paardrijden voor de 2 oudste en zwemles voor Stefanie, dus dat was mooi meegenomen.
Zaterdagavond vroeg Nathalie wanneer ik wilde ontbijten op zondag... Zouden ze, nu ze geen hulp van papa hebben om moederdag te vieren, zelf wat op het getouw zetten?
Zondagochtend was er voor 7h al gestommel in huis. Ik draaide me nog eens om... Rond 8h kwamen mijn 3 dochters de slaapkamer binnen, met ontbijt op bed: een vers geplukte ruiker bloemen, verse koffie, druiven, brood met boter en honing, speculoos, heel ontroerend... Op school hadden ze een mooie kaart gemaakt, er waren kaartjes gemaakt met opdrachtjes, ik mocht er 1 uit kiezen. Evelien zou pannekoeken bakken, Nathalie zou voor Stefanieke zorgen...
Evelien en Nathalie hebben extra hun best gedaan om me te helpen (tafel dekken, vaatwasmachine in- en uitladen,...).
In tegenstelling tot België, waar het nog steeds zomert (28 °C!), is het hier een regendag, dus geen weer voor een uitstap of een wandeltocht. We beslissen een paar uur te gaan shoppen in 'Birch Run', een outlet mall op 45' rijden. De 2 oudste zijn op een leeftijd gekomen dat ze het leuk vinden om af en toe eens te gaan shoppen, iets waar onze papa een hekel aan heeft, dus dit was het ideale moment om eens onder 'vrouwen' erheen te gaan.
Terug thuis gekomen heeft Evelien, met de hulp van mama, pannekoeken gebakken. Het was een unieke moederdag, anders dan andere, en daarom eentje om te onthouden.
Het mooie was ook dat Eric, doordat hij in België was, mijn mama een ruiker bloemen is kunnen gaan brengen en ook zijn eigen moeder kon verblijden met een bezoek en een bloemetje. Zo was het voor 3 moeders een geslaagde dag...

Eric toch niet thuis voor het weekend

Een telefoontje op donderdagmorgen: Eric, die ons liet weten dat hij zaterdag toch niet naar huis zou komen. Er waren in de week die komt nog een paar vergaderingen bij gekomen waar hij moest bij zijn. Hij zou moeten blijven tot woensdag. Hij is nog niet lang in een nieuwe job, en blijkbaar is de raad van bestuur weer eens van gedacht veranderd wat de inpassing van zijn business in de organisatie betreft. Hierdoor moet hij plots aan een aantal vergaderingen deelnemen, die oorspronkelijk niet op zijn agenda stonden. Gelukkig zijn we, zowel de kinderen als ik, gewoon aan het feit dat we regelmatig met zijn vieren alleen thuis zijn, en hebben we een ingebouwde flexibiliteit om onze dagen te organiseren en te reorganiseren in functie van onverwachte/gewijzigde situaties. Eric is momenteel voor de 6de keer op een internationale missie (dit wil zeggen dat hij voor minstens een week weg is) sinds we in augustus vorig jaar naar Midland verhuisd zijn.
Met de trips die momenteel al gepland zijn tussen nu en augustus, zal Eric komen aan 9 internationale trips dit jaar, sinds de relocatie in augustus vorig jaar. Daar is wel de 'homeleave' bijgeteld. Dit zijn er minder dan toen we nog in België woonden, maar ik vind het toch nog genoeg. Het laatste jaar in België waren we aan 12 businesstrips gekomen (Eric was 50% van zijn werkdagen in het buitenland, en dan zwijgen we nog over de weekends), en toen werkte ik (meer dan) fulltime. Ik kan je verzekeren dat dat zonder overdrijven zwaar was! Gelukkig ben ik nogal een taaie, en ga ik geen uitdaging uit de weg, maar het feit dat ik hier toch naar een lagere versnelling ben kunnen terugschakelen, is voor mij op dit moment ideaal. Hoe het verder evolueert, en of ik me goed in mijn vel zal blijven voelen, is moeilijk in te schatten. Een positieve ingesteldheid, iets wat we beiden hebben (Eric nog meer dan ik), altijd proberen van elke situatie het beste te maken, helpt ons natuurlijk wel.
Ondertussen weer onzeker over wanneer Eric naar huis komt. Ik krijg automatisch van het reisbureau een copie van zijn reisschema's. Ik kreeg vanmorgen zijn reisschema voor deze week, dat vermeldde dat hij op donderdag naar huis zou komen, met een commerciële vlucht. Zaterdag vertelde hij mij dat hij woensdag naar huis zou komen met de 'corporate jet'... Ik zal mij er maar al op instellen dat ik het grootste deel van de week er nog alleen zal voor staan.

maandag 5 mei 2008

Midland herleeft na lange winter!


Een compleet ander leven is het, nu de winter op een paar weken tijd plaats gemaakt heeft voor lente, met veel zon, blauwe lucht en temperaturen die zomers aandoen. Blijkbaar is het in ons thuisland België deze week ook aan het zomeren. Dit is de periode van het jaar dat het weer hier en in België redelijk vergelijkbaar is.
Dat de lente in het land is, is onder andere te zien aan de 'garage sales' die overal gehouden worden. Een vriendinnetje van Nathalie hield een 'garage sale' op zaterdag. In een straal van 500m waren nog 5 andere 'garage sales'! Het was mooi weer, dus namen we onze fiets en reden er heen. We kochten er een mp3-speler voor 3$ en een 'speelkeukentje', ttz een frigo en oven voor de kinderen (voor 7$). Dat was een schot in de roos. Het keukentje werd op zondag zelfs verhuisd naar het speelhuisje achter in de tuin. Er werd restaurantje gespeeld, het was een plezier om de kinderen alle 3 samen zich zo te zien amuseren.
Eric heeft zaterdag het vliegtuig genomen richting Duitsland, en later deze week staat België op het programma. We verwachten hem terug volgende zaterdagavond. Dus werd het een zaterdagavond alleen. Ik zag 'Truth or dare' (1991), een film/documentaire, waarin Madonna wordt gevolgd tijdens haar concerttour 'Blond Ambition' in 1990. Het interesseerde me wel, wetende dat Madonna afkomstig is van Michigan, namelijk van Bay City, een half uurtje hier vandaan. Michigan is een zeer conservatieve staat, met heel veel kerken, bijzonder veel kerkgangers, waar ouders zeer beschermend zijn in de opvoeding van hun kinderen. Madonna komt uit zo een typisch gezin met zeer gelovige ouders. De film speelt in de periode waarin nogal wat heisa was rond 'Like a prayer', waarin in de clip Madonna het aanpapt met een zwarte heilige en waarin kruisen worden in brand gestoken. In Toronto werd door de politie gedreigd haar na haar concert te zullen arresteren voor obsceniteiten. Ze weigerde haar acts te wijzigen, maar het bleef uiteindelijk bij dreigen, de arrestatie bleef uit. Daarna zou ze optreden in Detroit (Michigan). Je ziet hoe ze nerveus is voor dat optreden, want, hoewel ze naar eigen zeggen altijd bewust heeft willen provoceren, is ze bang voor de reactie van de mensen uit haar eigen streek.
Na een aantal maanden observatiewerk denk ik stilaan iets te begrijpen van de gewoonten en denkpatronen van de Amerikanen van Michigan. Toch zijn er nog geregeld van die 'Euhhhh.....'-momenten, waarbij ik iets heb van: 'ik zat erbij en ik keek ernaar....'. Zo ging ik zaterdag met Stefanie mee naar haar eerste zwemles, een halfuurtje, dus ik bleef aan de rand van het zwembad toekijken. Al snel viel mijn oog op het feit dat een aantal jongens (wel iets zwaardere jongens) met een T-shirt aan zwommen. Misschien voelen ze zich comfortabeler als hun 'iets' te dik buikje niet te zichtbaar is...? Even later zie ik een meisje van een jaar of 15 met een nat badpak met daarover een NAT badkleedje (jurkje in zelfde materie als het badpak, tot aan haar knieen), ze was duidelijk met dat jurkje in het water geweest. Zij had geen overgewicht, waar diende dat nu toe...? Er waren ook een aantal moeders met kinderen in het zwembad. Ook hier een paar T-shirts boven de bikini en overdreven 'zedige' bikini's. Je zou het ze niet aangeven, als je vanover de oceaan naar 'de Amerikanen' kijkt, maar hier in Michigan zijn ze toch wel heel preuts, althans dit is mijn observatie na mijn zwembadbezoek. Misschien wordt het mij allemaal duidelijker als ik hier wat langer ben. Ik hou je op de hoogte.

dinsdag 29 april 2008

Schoolactiviteiten, Franse aftrap en 'spring party'

De voorbije week was iets doordeweekser dan de voorbijgaande weken. Wel een aantal schoolactiviteiten die vaders en moeders op de been brachten. Het begon met een opendeur-halfuurtje voor de muziekles van Stefanieke in de Montessorischool. Leuk om te zien hoe in sommige kleuters ritme en muziek ingebakken zit; hoe dan ook, ze hebben er allemaal plezier mee. In mei doen we ook een opendeur voor de Franse les, dan is het maw mijn beurt om de ouders te laten zien wat we allemaal doen in de 2 keer 20 minuten Franse les per week.
Dinsdagavond was het de Adam's school (lagere school) die iets in petto had. 'Come rock with us' was een live concert, gegeven door de verschillende klassen, die elk een lied hadden geschreven, daarbij geholpen door Dan Hall, een singer/songwriter uit Michigan. Het was werkelijk goed gedaan, er is zelfs een cd opgenomen, die voor 15 dollar te koop is in de school. Wel origineel van de school om nog maar eens extra fondsen te werven, en de kinderen hebben zich reuze geamuseerd. Ik heb trouwens de indruk dat Amerikaanse kinderen meer gewoon zijn om samen te zingen en, wanneer ze in groep zingen, beter overkomen dan Vlaamse kinderen ... Misschien moeten we in Vlaanderen weer meer zingen met onze kinderen, in de klas, de jeugdbeweging, thuis, ....
De Montessori-school had vorige week vrijdag nog een extra activiteit in petto om ouders de kans te geven zich mee te engageren in de school: het was namelijk tijd voor de lenteschoonmaak (spring cleaning) in de speeltuin van de school. Als ouder kon je een uurtje gaan helpen, op het moment dat ook je kind buiten was om te werken. Voor Stefanie's klas was dat om 9h. Samen hebben we bladeren bijeengeveegd en houtsnippers opengeraakt. Ik ben nog een half uurtje langer gebleven, om dan snel naar huis te rijden en met Eric een uurtje te gaan tennissen, de buitenterreinen zijn weer open. Eric moest daarna weer aan het werk, ik ben nog voor een uurtje cardio-tennis gegaan.
Om 15h dan de eerste afspraak voor de Franse les van Fernando (was al 2 keer uitgesteld), een Braziliaan die wil Frans leren. Een aantal afspraken gemaakt, zo zullen we elke week op vrijdag om 13h30 de Franse les laten doorgaan, en we zijn alvast van start gegaan met een aantal 'basics' rond 'greeting people'. Fernando is leergierig en 'fun', het wordt vast leuk om te doen.
Vrijdagavond mochten we er nog eens op uit trekken, er was de 'spring party', georganiseerd door de IWC (International Women'sClub). Het was een Mexican party met lekkere Mexicaanse gerechten en veel zuiderse muziek, dus ambiance genoeg.
Het weekend verliep rustig, met soccerwedstrijd voor Nathalie en paardrijles. Zondag gewoon thuis gebleven, de kinderen hebben buiten gespeeld, we zijn even gaan fietsen. Vermits het stilaan beter weer wordt, zullen we weer wat meer uitstappen beginnen plannen. Binnenkort komt er ook een lang weekend aan. Misschien gaan we dan wel naar de Niagara-falls en naar Toronto. Weer een reisje om uit te stippelen...